У Польщі затримали десять людей за розпалювання ненависті після вбивства мера Гданська

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Поліція Польщі затримала не менше десяти людей за заклики в соціальних мережах до скоєння вбивств і актів агресії після вбивства мера Гданська Павла Адамовича. Про це у Twitter повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Йоахім Брудзиньський.

«З учорашнього дня [15 січня] поліція Польщі по всій країні вже провела щонайменше десять затримань у звʼязку із закликами в інтернеті до вбивств і актів агресії», — написав глава МВС Польщі.

  • Адамович отримав серйозні поранення під час нападу 13 січня. Інцидент стався під час святкового концерту Великого оркестру Різдвяної допомоги в Гданську. Чоловік із бейджем «Преса» піднявся на сцену і вдарив Адамовича кілька разів ножем.
  • Від отриманих травм 14 січня Адамович помер у лікарні.
  • Нападником виявився 27-річний Стефан В. Він вдарив ножем мера три рази, зачепивши серце, черевну порожнину та діафрагму. Після нападу зловмисник взяв мікрофон і заявив, що «невинно сидів у вʼязниці», за що поклав відповідальність на партію «Громадянська платформа», членом якої був Адамович.
  • За даними місцевих ЗМІ, Стефан В. сидів у вʼязниці за пограбування банку. Також повідомляється, що він має проблеми із психікою. Йому загрожує від 25 років вʼязниці або довічне увʼязнення.