Служба безпеки затримала українську журналістку Бойко, яку видворили з Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Служба безпеки затримала українську журналістку Бойко, яку видворили з Росії

Facebook / Олена Бойко

Служба безпеки затримала журналістку Олену Бойко (Віщур) за антиукраїнську пропаганду і заклик до сепаратизму, повідомляє прес-служба відомства.

СБУ інкримінує Бойко посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу). Справу проти неї розслідують у Львівській області.

За даними слідства, журналістка з 2014 року поширювала в інтернеті матеріали антиукраїнського характеру, пропагувала протистояння між українцями через політичні переконання, публічно закликала до порушення територіальної цілісності України.

«У серпні 2015 року, виїхавши на тимчасово окуповані території, а згодом і до РФ, вона у засобах масової інформації постійно закликала до зміни меж території або державного устрою України», — повідомили в СБУ.

Журналістку видворили з території Росії 15 січня. Суд у Москві ухвалив рішення депортувати Бойко за порушення міграційного законодавства Росії ще у грудні 2018 року. Також суд зобовʼязав її сплатити адміністративний штраф у розмірі пʼяти тисяч рублів (2087 грн).

  • Журналістка часто виступала на російському телебаченні, де різко критикувала українську владу і зневажливо висловлювался про українську державу. Бойко також звинувачують у співпраці з бойовиками «ЛДНР». У 2015 році у Львові Бойко затримали працівники СБУ за участь у мітингу так званої громадської організації «Галицький яструб». На мітингу активно закликали до відокремлення Львівської області від України.
  • Після депортації з РФ до України Олену Бойко відправили в СІЗО Львова. Про це повідомляла її російський адвокат Галина Перфільєва.