«Радіо Свобода»: Зеленський продовжує знімати фільми в Росії через кіпрські компанії. Він каже, що не має бізнесу в РФ

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Радіо Свобода»: Зеленський продовжує знімати фільми в Росії через кіпрські компанії. Він каже, що не має бізнесу в РФ

Кравс Євгеній / УНІАН

Керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський, який у новорічну ніч заявив, що братиме участь у виборах президента, досі має кінобізнес на території Росії, хоча раніше він запевняв, що закрив його ще у 2014 році. Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми» — спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA: Перший».

Про що йдеться у розслідуванні?

​Журналісти знайшли три російські компанії, які займаються виробництвом кіно-, відеофільмів і телевізійних програм: «Вайсберг Пикчерс», «Платинумфильм» і «Грин Филмс». Засновником усіх трьох є кіпрська компанія Green Family Ltd. Як стверджують журналісти, ця ж компанія є співзасновницею ТОВ «Квартал 95» в Україні, а її кінцевими бенефіціарами вказані Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлев, Борис і Сергій Шефіри і соратник Ігоря Коломойського Тімур Міндіч.

У програмі «Схеми» йдеться, що всі ці компанії продовжують свою господарську діяльність. Найбільш успішною серед них є «Грин Филмс». За даними Федеральної служби державної статистики Росії, у 2014 році розмір грошових надходжень на рахунки «Грин Филмс» склав понад 340 млн рублів, у 2015-му — близько 208 млн, у 2016-му — трохи більше ніж 123 млн.

Як зазначено в розслідуванні, у 2017 році розмір надходжень «Грин Филмс» зріс до майже 180 млн. Серед них від оренди, роялті, ліцензійних платежів — близько 143 млн рублів.

«Загалом надходження на рахунки цієї кінокомпанії Зеленського та партнерів у Росії з 2014 до 2017 року склали близько $13 млн, або більше ніж 350 млн грн за нинішнім курсом», — зазначають «Схеми».

За даними реєстру прокатних посвідчень кінострічок у Російській Федерації, «Грин Филмс» продовжила продюсувати кінострічки у Росії після початку воєнної агресії у 2014 році. Йдеться про фільми «8 нових побачень» (2014 рік), «Між нами, дівчатами» (2015 рік), «Петля Нестерова» (2015 рік), «8 найкращих побачень» (2016 рік).

Що каже Зеленський?

Біля свого офісу у Києві на запитання журналістів «Схем» про бізнес у Росії Володимир Зеленський відповів: «Ну і працюйте з ними. Я з ними не працюю. Успіхів вам».

Згодом його прес-служба у письмовому коментарі «Схемам» зазначила: «...Протягом багатьох років Володимир Зеленський будував міжнародний бізнес у галузі виробництва аудiовiзуального контенту, тому є і компанії, є і нерухомість, і інші активи, і не тільки в зазначених вами юрисдикціях; є і в Італії, і в Великій Британії тощо. …«Студія «Квартал 95», усвідомлюючи ситуацію, сьогодні ніяких продуктів на території Російської Федерації не виробляє».

Наприкінці грудня 2018 року керівник «Студії «Квартал 95» в інтерв’ю журналістові Дмитру Гордону заявив, що останній фільм «кварталівці» робили із російськими колегами у 2012 році.

«Останній фільм, який ми робили з російськими колегами, значить, у 2012 році, а в ефір він виходив у 2014-му», — заявив Зеленський.

Він додав, що бізнес і виступи в Росії після агресії РФ припинилися за взаємною згодою.

«Я не можу, мені погано, я не можу туди поїхати. Це моє внутрішнє. У нас багато артистів їздять, виступають. Я взагалі їх не суджу. Це все на рівні моралі та внутрішнього відчуття», — казав Зеленський.

Шоумен також стверджував, що бізнес у Росії працював до 2014 року.

«Наша філія — це одна з небагатьох компаній із представництвом у Росії. Компанія з виробництва комерційного кіно і телесеріалів. Ця компанія працювала, у нас був офіс в Москві, все було до 2014 року. Вважалося, що за вкладеною гривнею або доларом ми були найуспішнішою компанією з виробництва комерційного повнометражного кіно на території СНД. Тому ми закрили бізнес, який приносив плоди реально... У серіалі на годину продукту ми заробляли 150—200 тисяч доларів. Після цього [закриття російського ринку] це стало максимум 30 тисяч доларів», — сказав він у інтервʼю.