Наставник Марка Цукерберга випускає книгу про шкоду Facebook, фейки і катастрофу соціальних мереж. Ми прочитали розділ, і він ні про що — ось короткий переказ

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Наставник Марка Цукерберга випускає книгу про шкоду Facebook, фейки і катастрофу соціальних мереж.  Ми прочитали розділ, і він ні про що — ось короткий переказ

Chip Somodevilla / Getty Images

Американський інвестор і бізнесмен Роджер Макнеймі вкладав гроші на ранніх етапах в Google, Amazon і Facebook. Тепер він пише для американської преси критичні колонки однакового змісту. Його тексти про Facebook у різний час публікували у Washington Post, The Guardian, Time. Макнеймі називає соцмережу загрозою для демократії, конфіденційності персональних даних і взагалі — дуже шкідливою для суспільства. 5 лютого виходить його книга «Zucked: Waking Up to the Facebook Catastrophe». В ній Макнеймі розповідає, як був наставником Марка Цукерберга, а потім «слава засліпила його [Марка]», і Facebook перетворився на монстра, який маніпулює громадською думкою. Ми прочитали великий розділ з цієї книги, опублікованої в журналі Time, і переказуємо у двох абзацах.

Я любив Facebook і пишався ним, а тепер — ні. Мережею користуються 1,7 млрд людей, а значить вона впливає на політику та світові події. Успіх Facebook призвів до катастрофи. Facebook шпигує за людьми і збирає дані скрізь, де тільки вдасться. Цей величезний масив інформації про звички та вподобання юзерів потрібен, щоб підсовувати користувачеві у стрічці те, що він хоче побачити. Ще соцмережа грає на емоціях. Що емоційніший пост, то краще його видно у стрічці. В результаті кожен опиняється всередині своєї інформаційної бульбашки. Кожен користувач вірить, що люди довкола думають так, як і він. На цьому і побудований рекламний бізнес компанії.

Як наставник і друг Цукерберга, я казав йому, що таку модель потрібно змінювати, але він киває, а робить все по-своєму. Фейки набирають більше переглядів, ніж нейтральні новини. А фейки можуть допомогти зловмисникам зірвати вибори або змусити людей думати так, як потрібно. Цим скористалися росіяни на виборах у США. А значить Facebook — це пряма загроза демократії. Його треба змінювати. Я придумав як. По-перше, заборонити збирати дані. По-друге, заборонити поглинати стартапи й потенційних конкурентів. По-третє, інвестувати у боротьбу з інтернет-залежністю. А ще заборонити дітям стільки часу проводити в соцмережах і створити рух боротьби зі шкідливими наслідками інтернету. І обовʼязково покарати Facebook та інших гігантів на державному рівні.