Подумую перейти на легальний контент. Скільки це коштує?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Подумую перейти на легальний контент. Скільки це коштує?

Артем Марков / «Бабель»

Українці — одні з найактивніших користувачів піратських сайтів. За даними звіту MUSO за 2017 рік, Україна посіла друге місце за кількістю відвідувань піратських сайтів на користувача. Всього у рейтингу брали участь 127 країн. На першому місці опинилася Грузія, слідом за Україною йдуть Білорусь, Литва і Латвія. Кореспондент «Бабеля» Олександр Міхедов розібрався, як перейти на легальний контент, і у скільки це обійдеться.

Навіщо платити, якщо можна завантажити безкоштовно?

Це чесно. Пісня, фільм або книга — це продукти, які створюють люди. Їхні сили, час і ресурси коштують грошей. Американський репер Емінем сказав про піратство: «Якщо я вкладаю душу і весь свій час в музику, то розраховую на винагороду. Можеш собі дозволити компʼютер, знайдеш і 16 доларів на мій СD».

Це відносно недорого. Людина, яка читає книги Bookmate, дивиться серіали на Netflix і слухає музику на Apple Music, витратить на місяць близько 500 грн. Разовий похід у кіно та покупка однієї-двох паперових книг коштуватимуть дорожче.

Це зручно (але не завжди). У випадку з музикою не потрібно нічого шукати, завантажувати та розкладати по папках — стримінгові сервіси вже зробили це за вас. З книжковими сервісами те ж саме: знайти в інтернеті повну безкоштовну версію твору в потрібному форматі не так просто. А от з кіно все трохи складніше — далеко не скрізь є потрібний фільм.

Це дисциплінує. З платним контентом складно витрачати час намарне. Сам факт покупки стимулює завершити розпочате: дочитати книгу, додивитися фільм або прослухати альбом.

Добре, де слухати музику?

В Apple Music три види місячної підписки:

— Iндивідуальна за $9,99 (≈251 грн).

— Cімейна за $14,99 (≈391 грн).

— Студентська за $4,99 (≈112 грн).

Spotify офіційно в Україні не представлений. Деякі користувачі обходять обмеження з допомогою VPN, «вдаючи» з себе жителів інших країн. Їх можна зрозуміти: такого просунутого алгоритму рекомендацій як у Spotify немає більше ні в кого. Перші 30 днів користування — безкоштовні, надалі доведеться викладати $9,99 (≈235 грн) в місяць.

Google Play Music доступний за 59 грн в місяць. За ці гроші — 40 млн треків без реклами та можливість додавати до 50 тис. треків з особистої фонотеки. Перші три місяці безкоштовні.

У Deezer ціна передплати коливається від €3,99 (≈91 грн) до €7,99 (≈213 грн) в місяць. Натомість французький сервіс пропонує 53 млн треків і 100 млн плейлистів.

У Soundcloud не тільки слухають чужу музику, але і завантажують свою. Сервіс безкоштовний, але за додаткові функції доведеться доплатити. Мінімальна ціна передплати — €7 (≈212 грн), максимальна — €11 (≈335 грн) в місяць.

«Яндекс.Музика» пропонує підписку за 169 рублів (≈68 грн) в місяць. Хоча сервіси Яндекса заблоковані, заборона стосується інтернет-провайдерів, а не користувачів. Обійти блокування допомагає сервіс VPN, в деяких браузерах, наприклад, Opera, він вбудований.

Що з електронними книгами?

Електронні книги можна купувати окремо або читати за передплатою. Останній варіант дешевший і зручніший — за фіксовану суму ви отримуєте доступ до всієї бібліотеки.

Місячна підписка Bookmate обійдеться 179 грн, але перші три місяці доступні за 49 грн.

Mybook.ru, проект російського видавництва «Ексмо», також продає підписку. Місяць доступу до більш ніж 128 тис. книг обійдеться в 199 руб. (≈80грн).

З англомовних сервісів підписку пропонують Scribd — за $8,99 (≈210 грн) і Amazon за $9,99 (≈236 грн).

Літрес — книжковий онлайн-магазин з великим вибором (831 тис. ліцензійних книг). Серйозна бібліотека і у найбільшого українського інтернет-магазину Yakaboo.

Володарі пристроїв Apple можуть читати книги в iBooks, де є як платні, так і безкоштовні книги. За цим же принципом працює і Google Play Books для користувачів Android.

Електронні книги можна купувати і безпосередньо у видавництв. «Наш формат» пропонує художню, ділову та дитячу літературу, історичні твори і публіцистику. «КСД» — художню, прикладну та дитячю літературу. У «ВСЛ» безліч книг для дітей і підлітків, художня проза, книги з мистецтва і літератури, бізнесу та саморозвитку. «Абабагаламага» спеціалізується на дитячій літературі.

З пошуком популярних творів проблем не виникає. Наприклад, роман Сергія Жадана «Інтернат» з шорт-листа «Книги року BBC — 2017» є на всіх вищеперелічених сервісах, крім Scribd. А ось кращу книгу за версією тієї ж премії — «Земля загублених» Катерини Калитко можна купити тільки на сайті видавництва «ВСЛ»

З класикою все набагато простіше. За 70 років після смерті автора твір стає надбанням громадськості. Тому скачувати ці книги абсолютно законно.

Як йдуть справи з аудіокнигами?

Шведський Storytel — це тисячі творів російською мовою у професійному озвученні за ціною 449 руб. (≈182 грн) на місяць. Аудіопідписка є і в Bookmate — 223 грн за місяць користування.

Вибір аудіокниг українською дуже обмежений: на Bookmate вдалося знайти лише дитячі казки й поеми Лесі Українки.

Аудіокниги англійською є на Аudible — власному сервісі Amazon. Місячна підписка обійдеться в $14,95 (≈367 грн). Англомовні твори можна також пошукати на LibriVox, Downpour, OverDrive.

Де дивитися фільми і серіали?

Українські онлайн-кінотеатри працюють за принципом «все і відразу». Крім фільмів, серіалів і мультфільмів, тут можна дивитися телеканали, а на Oll.tv і Divan.tv — слухати радіо.

У бібліотеці Oll.tv — 150 каналів, понад 15 тис. фільмів і серіалів, включаючи проекти HBO, FOX, Showtime, CBS, Starz, Sony Pictures, 15 дитячих каналів і близько 8 000 годин мультфільмів, а також 100 радіостанцій. Вартість передплати — від 29 до 59 грн в місяць.

Divan.tv надає доступ до більш ніж 10 тис. фільмів і 135 ТБ-каналів. Окремі фільми доступні безкоштовно, але з рекламою. Мінімальна ціна передплати — 49 грн, максимальна — 299 грн в місяць.

Megogo називає себе «найбільшим у Східній Європі відеосервісом для перегляду онлайн-відео і ТБ». У його каталозі понад 10 тис. фільмів і 135 каналів. Вартість передплати — від 47 до 197 грн на місяць.

Російський ivi.ru можна дивитися безкоштовно. Натомість сервіс пропонує подивитися декілька рекламних роликів. Щоб позбутися реклами, достатньо оформити передлату за 79 грн на місяць. Сьогоднішня аудиторія ivi.ru — 48 млн осіб, а в базі кінотеатру — 62 тис. одиниць контенту.

Окремі фільми можна придбати в iTunes і Google Play Movies.

З популярними фільмами і серіалами не все так просто. Одна з найбільш очікуваних премʼєр літа, «Гострі предмети», є тільки на Oll.tv і Megogo. Найдорожчий серіал Німеччини, «Вавилон-Берлін», вдалося знайти на Megogo, ivi.ru і в iTunes. «Той, що біжить по лезу 2049» пропонує ivi.ru, Megogo, iTunes та Google Play Movies

За ексклюзивний контент Netflix доведеться заплатити від €7,99 (≈212 грн) до €11,99 (≈333 грн). Крім фільмів і серіалів, користувач отримує рекомендації сервісу, що ґрунтуються на його особистих перевагах.

Сервіс «Кіно легально» вміє шукати фільми в базах легальних онлайн-кінотеатрів.

А для подкастів щось є?

Звичайно. По-перше, iTunes — тут вони безкоштовні. Подкасти взагалі рідко бувають платними, а їхні теми найрізноманітніші.

Якщо з англійською все погано (до речі, подкасти допомагають її поліпшити), цікавих варіантів українською чимало.

Український літературний подкаст — це «спроба нового покоління усвідомити та переосмислити українську прозу та поезію». Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Бабкіна та інші сучасні автори і критики читають вірші та уривки з творів класиків. У подкастах радіо «Свобода» говорять переважно про політичні та соціальні теми. Подкасти радіо «Аристократи» — інтелектуальні розмови про культуру, музику, науку та суспільство. Подкасти «Нового часу» — записи авторських програм про економіку, політику, автомобілі, спорт, їжу та культуру. Подкасти OLD FASHIONED RADIO присвячені культурі, моді та стилю життя. В розмовних шоу звучать джаз та блюз.

Шукати подкасти можна і на «Подкастере», тут вони розбиті за темами.

Слухати подкасти найзручніше через спеціальні програми. Найпопулярніші з них: Overcast, Castbox, Pocket Casts.