Трьох хакерів з України заарештували за запитом США: що про них відомо

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Трьох хакерів з України заарештували за запитом США: що про них відомо

Pixabay

Влада США взяла під варту трьох українців, підозрюваних у причетності до хакерського угруповання Fin7. Про це 1 серпня повідомило Міністерство юстиції США.

«Троє високопоставлених членів складного міжнародного угрупування з кіберзлочинності, які працюють в Східній Європі, були заарештовані і на цей час знаходяться під вартою у звʼязку зі звинуваченнями, поданими в окружний суд США у Сіетлі", - йдеться в повідомленні на сайті відомства.

За даними Мінʼюсту, починаючи з 2015 року жертвами угруповання Fin7, також відомого як Carbanak Group і Navigator Group, стали 100 компаній в 47 штатах країни. Затримані 44-річний Дмитро Федоров, 33-річний Федір Хладир і 30-річний Андрій Колпаков є громадянами України. Їх заарештували в Європі в період з січня по червень цього року.

Хладира затримали в Німеччині і зараз він перебуває у федеральній вʼязниці в Сіетлі. Федоров і Ковпаков залишаються під вартою в Польщі та Іспанії, очікуючи екстрадиції в США.

За даними прокурорів, хакери розробляли складне шкідливе програмне забезпечення для того, щоб атакувати американські компанії, включаючи Chipotle Mexican Grill, Chiliʼs, Arbyʼs, Red Robin і Jasonʼs Deli, а також місцеві бізнеси в західному штаті Вашингтон. Члени угруповання зламали тисячі компʼютерних систем, вкрали дані 15 млн кредитних карт, і перепродавали їх третім особам.

«Троє українських громадян, яким предʼявлено звинувачення, імовірно були частиною могутньої групи хакерів, націленої на американські компанії і громадян шляхом крадіжки цінних споживчих даних, в тому числі особистої інформації про кредитну картку, яку вони потім продали в Darknet», - заявив помічник генерального прокурора Бенцковскі.

Крім США хакери атакували компанії за кордоном, зокрема у Великобританії, Австралії та Франції, відзначили в Міністерстві юстиції.

Кожному з трьох членів Fin7 предʼявлено звинувачення в 26 випадках кримінальних злочинів, повʼязаних зі змовою, шахрайством у мережі, зломом компʼютера, шахрайством з пристроєм доступу і крадіжкою особистих даних.

У МЗС підтвердили затримання трьох українців у США, повідомляє «Українська правда».

«Консул України встановив контакт зі співробітниками правоохоронних органів США і отримав підтвердження інформації про затримання трьох громадян України», - сказав заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

Він також додав, що консул отримав контакти американського адвоката, який захищає права одного з заарештованих українців.