Другий судний день у справі Манафорта: марнотратство та заборона слова «олігарх»

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Другий судний день у справі Манафорта: марнотратство та заборона слова «олігарх»

Mike Licht / Flickr

У центрі уваги другого дня суду в Александрії (штат Вірджинія, США) над колишнім головою передвиборчого штабу Дональда Трампа Полом Манафортом було марнотратство екс-радника Віктора Януковича.

Федеральна прокуратура представила рахунки-фактури та бухгалтерський облік у суді в середу, висвітлюючи непомірні витрати колишнього голови президентської кампанії Трампа, повідомляє The Hill.

Свідки прокуратури засвідчили, що Манафорт купував дорогий одяг, автомобілі та робив ремонти будинків та квартир за гроші, які, за словами прокурорів, були приховані в офшорах за кордоном.

Представлені докази показали, що Манафорт витратив понад $340 тисяч протягом двох років у House of Bijan (Будинку Біжана), який є одним із найдорожчих чоловічих магазинів у світі, і більше $929 тисяч у люксовому магазині у Нью-Йорку в період з 2010 по 2014 рік.

В якості свідків прокурори викликали головного фінансового директора House of Bijan Рональда Волла та колишнього керівника нью-йоркської мережі Alan Couture Максиміліана Кацмана. За словами представників люксових дизайнерів, вони отримали банківські перекази з рахунків, що зберігаються компаніями Кіпру, у тому числі Leviathan Advisors Limited, і що платежі були застосовані до рахунків-фактур Манафорта.

Міністерство юстиції США також оприлюднило фотографії гардеробу Манафорта, передає «Радіо свобода». Вартість одної тільки куртки зі шкіри страуса, за даними прокурорів, становила $15 тисяч.

У суді також свідчив політичний консультант Деніел Рабін, який працював над зйомками рекламних роликів кампаній для політичних партій та кандидатів Україні для Манафорта.

Крім того, суддя Томас Джон Елліс, який веде справу екс-глави передвиборного штабу Трампа, закликав прокурорів не використовувати термін «олігархи» стосовно його українських клієнтів, які платили мільйони Манафорту за його роботу в якості консультанта, передає «Голос Америки».

Суддя Томас Елліс вказав на зневажливе та принизливе значення слова «олігарх». На його думку, це слово не відповідає звинуваченням проти Манафорта у банківському шахрайстві та несплаті податків.

«Цей термін може означати, що Манафорт звʼязувався з «негідними людьми», і тому й сам він негідник. В Америці так не робиться», - наголосив суддя.

31 липня під розгляду справи Манафорта свідок прокуратури - політичний консультант Тед Дівайн заявив, що співпрацю Манафорта з Партією регіонів та з Віктором Януковичем фінансував український олігарх Рінат Ахметов.

За його словами, Манафорт використовував опитування й цілеспрямовану політичну рекламу для підвищення популярності підтримуваного Росією Віктора Януковича та його перемоги на президентських виборах 2010 року.

Прокуратура у перший судний день заявила, що Манафорт отримав від України принаймні 60 мільйонів доларів, які він приховав від оподаткування. Для приховування доходів Манафорт відкрив близько 30 банківських рахунків у трьох різних країнах. При цьому в США він вів розкішний спосіб життя і витрачав великі суми на елітну нерухомість і дорогий одяг.

Манафорт не визнає себе винним щодо звинувачень у податковому та податковому шахрайстві, повʼязаних з розслідуванням спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у президентські вибори 2016 року.