Кабмін заборонить премії і винагороди для держпідприємств після виплати величезних бонусів у «Нафтогазі»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Кабмін заборонить премії і винагороди для держпідприємств після виплати величезних бонусів у «Нафтогазі»

kmu.gov.ua

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі розробити рішення, яким заборонять платити премії, бонуси і винагороди на державних підприємствах, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На засіданні Кабінету міністрів прем’єр розкритикував жадібність посадовців.

«Я вважаю, що зарплатня, премії мають бути гідними… Але що стосується жадібності, надмірності, я такого підтримати не можу»

Віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів пообіцяв підготувати це рішення за три дні.

Після того, як Національна акціонера компанія «Нафтогаз України» виграла у російського «Газрому» суперечку у Стокгольмському арбітражі на 4.6 мільярда доларів, наглядова рада «Нафтогазу» преміювала своїх співробітників на 46.3 мільйона доларів (1% від суми штрафу).

Це викликало обурення як у суспільстві, так і серед політиків. Гройсман просив «Нафтогаз» переглянути рішення, але йому відмовили. Генеральна прокуратура почала перевірку того, чи є це рішення законним.

І хоча випадок з «Нафтогазом» показовий, він непоодинокий. Чималі премії отримували не тільки службовці держпідприємств, але й чиновники, які інколи призначали премії самі собі. Через це в січні Кабмін змінив правила нарахування зарплат і знизив додаткові виплати, щоб чиновники не могли нараховувати надмірні премій.