Українські сталеві вироби потрапили під обмеження ЄС через торгівельну війну США з Євросоюзом

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Українські сталеві вироби потрапили під обмеження ЄС через торгівельну війну США з Євросоюзом

pxhere.com

Від сьогодні Європейська комісія ввела тарифні квоти на 23 види сталевих продуктів. Під обмеження потрапили і вироби українських металургів, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Що сталося?

З 1 червня США ввели 25% мита на імпорт сталі з Європейського Союзу і 10% - на імпорт алюмінію. Єврокомісія розробила власні обмеження щоб захистити ринок, бо за останні кілька років імпорт 23 категорій сталевих виробів у ЄС виріс.

Якщо імпорт сталевих продуктів перевищить звичайний показник за останні три роки - буде застосовуватися додаткове мито у 25%. Воно вводиться на 200 днів. За правилами Світової організації торгівлі такі обмеження не мають торкатися розвиваючихся країн, якщо іх частка у загальному імпорті не перевищує 3%. До розвиваючихся країн відоситься і Україна.

Чому ж українські вироби попали під обмеження?

Єврокомісія вирішила рахувати частку кожної країни в імпорті окремих категорії сталевої продукції. Тому 11 видів української металевої продукції потрапили під обмеження. Ще 17 видів українські виробники можуть і надалі поставляти без додаткових мит.

Нові мита будуть діяти, зокрема, щодо українських труб для газопроводів, безшовних нержавіючих труб, нержавіючої арматури.

Яка позиція України?

Мінекономіки вважає що за угодою про асоціацію між Українаю і ЄС не можна створювати штучні бар’єри в торгівлі. Крім того, має бути механізм компенсації для товарів до яких одночасно діятимуть антидемпінгові та захисні заходи.

На вересень заплановані слухання, на яких Мінекономіки і українські виробники спробують переконати Європейську комісію зняти додаткові обмеження.