Під Одесою вантажівка протаранила авто активіста. Головні версії та причини нападу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Під Одесою вантажівка протаранила авто активіста. Головні версії та причини нападу

Facebook / Grig Cozma

Сьогдні під Одесою на голову міської організації «Народний рух України» Михайла Кузаконя і журналіста-розслідувача Григорія Козьму напали невідомі. У їх автомобіль «Тойота», який стояв на узбіччі дороги, на великій швидкості врізалася вантажівка. ДТП сталася в передмісті Одеси на вулиці Світлій в селі Червоний хутір, яке розташоване в Овідіопольському район області.

Що трапилось

Першим про напад на своїй сторінці в Facebook повідомив Григорій Козьма.

«Тільки що на мене і Михайла Кузаконя скоєно напад з використанням вантажівки, яка на великій швидкості цілеспрямовано вʼїхав у машину, водій вискочив з авто ще на ходу і побіг. Водій втік мопеді, який його чекав. За моєї памʼяті їх було троє. Я встиг вистрибнути і залишився цілий. Довелося відкрити вогонь. Михайло теж цілий», – написав журналіст.

У коментарі Радіо Свобода Кузаконь уточнив, що Козьма підʼїхав до нього під будинок на околиці Одеси і подзвонив, щоб той ішов до нього. Зіткнення сталося якраз тоді, коли Михайло Кузаконь виходив з дому.

«З-за рогу провулка «вистрибнула» вантажівка, прицілилась на машину і набрала швидкість. Водій вистрибнув перед самим зіткненням. Гриша зорієнтувався і почав виходити з машини, тому не постраждав», - розповів активіст.

Версія поліції

Правоохоронці стверджують, що в результаті ДТП ніхто не постраждав. Поліція кваліфікувала подію як замах на вбивство. Про це повідомив радник глави поліції Одеської області Руслан Форостяк на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, зараз правоохоронці перевіряють, чи дійсно хотіли зловмисники «завдати шкоди майну, здоровʼю чи навіть життю активістів».

«Активісти стверджують, що це цілеспрямований напад, тому до їх інформації ставлення цілком серйозне і уважне. В цей час проводиться весь необхідний комплекс оперативних і невідкладних слідчих дій», – додав Форостяк.

Активісту вже надходили погрози

На місці події Михайло Кузаконь, який неодноразово критикував мера Одеси Геннадія Труханова, повідомив журналістам, що раніше йому надходили погрози і він звертався в звʼязку з цим у поліцію. Правоохоронці, за його словами, розпочали кримінальне провадження, однак ніякого руху по ньому не було, передає «Інтерфакс-Україна».

При цьому активіст повʼязує подію зі своєю громадсько-політичною діяльністю і вважає, що за нападом стоять «представники місцевої влади».

Журналістка Христина Бердинських на своїй сторінці Facebook відзначає, що одеський активіст Михайло Кузаконя і журналіст Григорій Козьма займаються розслідуванням корупційних схем.

«Вже ні для кого не секрет, що Одесою керує місцева корупційна мафія, з її ж мером. Минулого тижня, суд їй офіційно дозволив вкрасти 100 млн грн (схема з купівлею будівлі мерії, суд зняв арешт з вкрадених грошей). На все, що відбувається в Одесі, Київ закриває очі. Скільки вже всього написано і сказано! І про мафію, і про корупцію, і про нерухомість в Лондоні, і про російський паспорт. Просто, у мера в Одесі велика підтримка, а попереду дві виборчі кампанії», – пояснює журналістка.

Це не перший напад на активістів в Одесі. В червні 2017 року в центрі міста біля будинку побили Світлану Подпалую - учасницю розслідуваної «Групи 2 травня», рухів «Генпротест» і «Зелений лист». Жінка, зокрема, виступала проти будівництва в Ботсаду.

А 5 червня 2018 року в Одесі двоє невідомих посеред білого дня напали з ножем на активіста Віталія Устименка.