СБУ взялася за «Дніпроазот» через загрозу дефіціту хлору. Виробництво відновили

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
СБУ взялася за «Дніпроазот» через загрозу дефіціту хлору. Виробництво відновили

Дніпроазот

Служба безпеки України розпочала перевірку дій посадових осіб компании «Дніпроазот», які призвели до створення дефіциту рідкого хлору – основного реагенту для очищення питної води в Україні.

Про це повідомляє прес-служба силового відомства.

У СБУ зазначили, що з 15 червня цього року адміністрація «Дніпроазоту» в порушення договірних зобовʼязань та без завчасного попередження призупинила виробництво та відвантаження рідкого хлору водопостачальним підприємствам України, чим унеможливила знезараження питної води і створила загрозу виникнення масових отруєнь та поширення епідемій.

Також СБУ перевіряє обґрунтованість підвищення у декілька разів вартості реагенту на шляху від виробника до кінцевого споживача. Силовики не виключають, що за результатами перевірки буде відкрито кримінальне провадження.

Нагадаємо, раніше підприємство «Дніпроазот», що є єдиним українським виробником рідкого хлору, який водоканали використовують для знезараження питної води, попередило про припинення виробництва та поставок рідкого хлору водопостачальним підприємствам з 15 червня через підвищення ціни на газ.

У свою чергу комунальне підприємство «Київводоканал» попередило, що через припинення поставок та зупинку виробництва рідкого хлору на «Дніпроазоті» можуть бути проблеми із подальшим знезараженням питної води столичним споживачам.

Наразі ситуацію з поставками хлору не вирішено, хоча 13 липня прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми з «Дніпроазотом».

Після цього на «Дніпроазоті» заявили, що готові відновити випуск рідкого хлору в разі підвищення цін на нього.

Оновлення: 20 липня «Дніпроазот» повідомив, що відновлює роботу хлорної групи цехів. «В даний час на підприємстві закінчені підготовчі роботи до включення виробництва. Найближчим часом очікується випуск першої продукції», - йдеться в повідомленні підприємства.