Українські музиканти отримали в Греції 180 років вʼязниці за перевезення нелегалів

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Українські музиканти отримали в Греції 180 років вʼязниці за перевезення нелегалів

Facebook / Sergiy Shvayuk

Учасники івано-франківської групи Familia Perkalaba Сергій Шваюк і Петро Литвинчук отримали по 180 років вʼязниці в Греції за незаконне перевезення нелегалів. Про це повідомляє сайт журналістських розслідувань Слідство.інфо.

Що сталося?

Музикант Сергій Шваюк пішов працювати помічником капітана на яхту, яка йшла з Туреччини до Греції. Він також працевлаштував колегу по групі - Петра Литвинчука.

За словами Шваюка, під час однієї із стоянок на судно зайшли 60 осіб, які виявилися нелегальними мігрантами. Їх потрібно було відвезти в Італію.

Музикант каже, що до останнього моменту не знав про ситуацію, що склалася. В нейтральних водах судно очікувала грецька поліція, українців затримали.

20 липня обвинуваченим оголосили вирок. Обидва Шваюк і Литвинчук отримали по 180 років тюремного увʼязнення.

Родичі засуджених стверджують, що ті не мали ніякого злочинного умислу, коли їхали влаштовуватися на роботу.

За їх версією, роботодавці в Туреччині, погрожуючи зброєю і розправою, змусили івано-франківців перевозити мігрантів.

«Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони не знали, у чому їх звинувачують. Їх змусили керувати цією яхтою», - розповіла мати Литвинчука.

Тисячі людей з Африки та Азії щодня намагаються нелегально потрапити в країни Європи

facebook.com

Що говорить закон?

Прокурор грецького міста Пірей Лідія Костов заявила, що українці порушили кілька статей:

- незаконне перетинання кордонів країни ЄС;

- створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти;

- відсутність рятувальних засобів.

Крім того, під час затримання у Петра та Сергія були відсутні документи на керування яхтою.

За грецьким законодавством за кожного нелегала дають ще за 10-15 років. А на яхті їх було 63. Тобто спочатку кожному українцю «світило» по 630 років вʼязниці, розповів адвокат затриманих Захарияс Кессес.

Як реагує Україна?

Продюсер і менеджер Familia Perkalaba Мох Перкалаба висловив своєї обурення рішенням суду на своїй сторінці в Facebook в нецензурній формі. А начальник управління консульської забезпечення Мзс Василь Кирилич повідомив, що українців скоро можуть випустити, так як за такі правопорушення дають 25 років, а не 180.

«За інформацією консула, який був присутній на судовому засіданні, адвокат готує апеляцію. Є підстави сподіватися, що 6 років за кожного буде зменшено до пʼяти, а це значить перекваліфікацію статті на 1/5 або 1/3 загального строку відбуття строку покарання (т. зв. «філакіси») і - звільнення, можливо, через нетривалий проміжок часу», - заявив Кирилич.

Це не перший випадок

Всього за останні кілька років, за інформацією МЗС, у грецькі вʼязниці за перевезення незаконних мігрантів потрапило півтори сотні громадян України. І деякі отримали вироки більше 600 років. За словами рідних і адвокатів, велика частина засуджених скоювала злочин несвідомо чи під примусом.

На подібну роботу в Туреччині українців вербують найчастіше в областях, які мають вихід до моря.

Число засуджених за кордоном українців зростає

Станом на лютий 2018 року в Греції десятки українців перебували під слідством за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів.

Директор департаменту консульської служби Сергій Погорєльцев заявив, що число засуджених українців зростає.

«Всього 120 громадян України або засуджені або перебувають під слідством. Я кажу, щонайменше 120, оскільки динаміка досить негативна. Кількість громадян України, які затримані або засуджені за перевезення нелегальних мігрантів зростає. Тому ми говоримо, що це системна проблема», — зазначив дипломат.