Порошенко ветував закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Порошенко ветував закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу

Pixabay

Президент Петро Порошенко повернув до Верховної Раді законопроект 5495, за яким за контрабанду ліса вводиться кримінальна відповідальність, йдеться на сайті парламенту.

Президент повернув документ до Ради 21 липня, але його пропозиції що далі з ним робити поки не оприлюднені.

Рада прийняла цей законопроект 3 липня. Він вводив кримінальну відповідальність за контрабанду лісу до п’яти років тюрми, а також ув’язнення до десяти років за вирубку лісу у заповідниках. Зараз контрабанда лісу карається лише штрафами.

Також закон встановлював обмеження на вирубку лісів в Україні в 25 мільйонів кубічних метрів на рік. Ця квота мала діяти разом з мораторієм на експорт лісу.

Мораторій на експорт лісу, який діє вже більше двох років – одна з проблем в відносинах України і Європейського Союзу. ЄС вимагає зняти його для подальшого кредитування України. Але українська влада відмовляється це робити, говорячи про необхідність збереження лісів.

Але не зважаючи на мораторій, вирубка і вивезення лісів з України продовжуються, але за контрабандними схемами. Цей закон мав сприяти скороченню контрабанди і подальшому переведенню в ринкове поле обігу деревени.