Падіння курсу гривні: Нацбанк пояснив причини

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Падіння курсу гривні: Нацбанк пояснив причини

НБУ

На девальвацію гривні протягом останніх двох тижнів вплинули перерахування українськими компаніями дивідендів за кордон, вихід нерезидентів з облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП) та ще низка факторів.

«Курсові коливання, які ми спостерігаємо другий тиждень, викликані низкою факторів. Зокрема, це активне проведення компаніями операцій по перерахування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн доларів) і вихід нерезидентів з ОВДП (з початку липня обсяг ОВДП у портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 млрд грн)», - повідомили в прес-службі Національного банку.

Також на зниження курсу гривні до долара минулого тижня вплинули значні обсяги повернення ПДВ в кінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту, зокрема з боку тіньового аграрного сектора в звʼязку з початком сезону.

З метою згладжування валютних коливань, НБУ виходив на ринок з валютними інтервенціями - з початку минулого тижня на ринку було продано $148 млн.

На 1 серпня Національний банк встановив офіційний курс долара на рівні 26,87 гривні.

Раніше про причини зниження курсу гривні розповіли в МВФ. З квітня минулого року Україна не отримувала фінансової допомоги і їй доведеться погасити близько $15 млрд боргу в іноземній валюті протягом наступних двох років.