Кремлівський бранець Олександр Костенко вийшов на свободу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Кремлівський бранець Олександр Костенко вийшов на свободу

Serhii Nuzhnenko / RFE/RL

Кримський активіст, український політв’язень Олександр Костенко вийшов на свободу з російської виправної колонії №5 в місті Кірово-Чепецьк Кіровської області.

Про це повідомив член Громадської наглядової комісії Кіровської області Денис Шадрін, передає «Громадське».

«Олександр вийшов о 10:54. Зустрічали його члени наглядової комісії — Артур Абашев та я», — повідомив Шадрін. За його словами, далі Костенко через Москву поїде в Київ.

hromadske.ua

Українець повністю відбув покарання, його звільнили за спливом терміну увʼязнення. Але Костенко побоюється, що після звільнення йому можуть підкинути наркотики та знову засудити.

hromadske.ua

Уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова підтверджує інформацію про звільнення політвʼязня Олександра Костенка, який відбував покарання у Росії в Кірово-Чепецькій Кіровської області з 2015 року. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, наразі Костенко вже знаходиться під захистом української влади. Він перебуває з консулом України і вони прямують до Москви в українське посольство в РФ.

15 травня 2015 року кримчанин, активіст Євромайдану Олександр Костенко був засуджений до 3,5 років позбавлення волі, після чого його вивезли з Криму до російської виправної колонії №5 в місті Кірово-Чепецьк. Кримського активіста засудили за начебто побиття бійця кримського спецпідрозділу «Беркут» 18 лютого 2014 року в Києві. Костенко не визнав своєї провини.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно повідомив про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти, мати і брат далі живуть у Сімферополі. Наприкінці червня 2018 року Олександр Костенко погрожував завдати собі каліцтва через стягнення, які до нього застосовують у в’язниці.