Пентагон замовив на 307,5 млн виробництво Javelin для України і ще пʼяти країн

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Пентагон замовив на 307,5 млн виробництво Javelin для України і ще пʼяти країн

Міністерство оборони України

Міністерство оборони США підписало контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів Javelin на суму понад $307,5 млн. Про це повідомляється на сайті Пентагону.

Підрядниками стали найбільший постачальник озброєння і військової техніки для видів збройних сил США компанія Raytheon і військово-промислова корпорація Lockheed Martin.

Вони отримали замовлення на виготовлення ПТРК Javelin для продажу в Україну, Австралію, Естонію, Литву, Туреччину і Тайвань. Роботи повинні завершитися до 31 серпня 2021 року.

Держдеп США схвалив поставки в Україну Javelin в березні 2018 року, а в кінці квітня перші ПТРК вже прибули в нашу країну. Крім Javelin, США нададуть української армії ракети і командні пускові установки на загальну суму $47 млн.

В Україну також прибули американські військові інструктори, щоб навчати військовослужбовців використанню нових ПТРК. 22 травня на полігоні ВСУ провели перші випробування комплексів Javelin.

ВСУ провели випробування американських протитанкових керованих ракетних комплексів Javelin і українських Стугна

rnbo.gov.ua

США неодноразово наголошували, що американське оборонне озброєння не повинно використовуватися на лінії зіткнення на Донбасі, однак президент Петро Порошенко заявив, що ВСУ дозволять стріляти з Javelin в разі провокацій або наступу бойовиків.