СК Росії порушив справу проти екс-міністра оборони України Гриценка за висловлювання чотирирічної давнини

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
СК Росії порушив справу проти екс-міністра оборони України Гриценка за висловлювання чотирирічної давнини

Wikimedia Commons

Слідчий комітет Росії порушив нову кримінальну справу проти колишнього міністра оборони України Анатолія Гриценка, йдеться на сайті відомства.

Переслідувати екс-міністра вирішили за слова в ефірі телеканалу 1+1 16 липня 2014 року. За версією росіян, він закликав підривати поїзди в Росії. Через це його звинуватили в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності на території Росії».

Повна версія цього виступу Гриценко з ютюбу видалена. Але на сайті tsn.ua залишилася новину в якій говориться, що на уточнююче питання, про те чи пропонує він відправляти в Росію диверсантів Гриценко відповів: «Росія це робить. Наші хлопці гинуть від дій агентів спецслужб Росії, а потім Путін включає «дурку» і каже, що це «не наші».

Це вже не перша справа в Росії проти екс-міністра. Той же СК звинуватив Гриценко у тому, що 2 липня 2017 року в ефірі телеканалу 112 він закликав до терактів у Москві й Таганрозі.

Справи проти Гриценка обʼєднали, йому заочно предʼявили обвинувачення. За російськими законами іноземні громадяни, які вчинили злочин проти інтересів Росії за її межами, повинні нести кримінальну відповідальність.

За словами Гриценко - це перша кримінальна справа в його житті і його здивували звинувачення в тероризмі.

«У всьому світі терористами визнають тих, хто збиває цивільні авіалайнери, вбиваючи сотні невинних людей. Хто труїть нишком хімічною зброєю. Хто підриває житлові будинки, підпалюючи війну в Чечні. Про них, безбашенних і безжальних, не забудьте!» — написав екс-міністр у себе в Facebook.

У Росії регулярно порушують кримінальні справи проти українських політиків, військових і громадських діячів на підставі реальних їх уявних слів і дій. Одним з найбільш абсурдних була справа проти колишнього премʼєр-міністра України Арсенія Яценюка, якого звинуватили в участі Чеченській війні на боці чеченців в середині 90-х років. Його навіть заочно заарештували і направили запит на міжнародний розшук в Інтерпол. Інтерпол Яценюка шукати відмовився.