Дослідження: 10% легкових авто в Україні їздять на «євробляхах»

Дата:
Дослідження: 10% легкових авто в Україні їздять на «євробляхах»

Найбільша кількість машин з єврономерами приїжджає в Україну з Польщі, за нею йдуть Литва, Німеччина, Болгарія і Чехія.

За дослідженням Opendatabot, автомобілі на так званих «евробляхах» вже складають 10% від загальної величини автомобільного парку країни.

«За даними Мінінфраструктури, у 2017 році в Україні було зареєстровано 6 900 000 легкових автомобілів. Частка автомобілів з іноземною реєстрацією склала 10% від загальної кількості легкових автомобілів», - сказано в публікації ресурсу.

Визначити точне число машин досить складно. Це пояснюється тим, що частина транзитних еврономеров конвертуються в транспортному засобі, що знаходиться в режимі «тимчасового ввезення». Ще якийсь відсоток транзитних машин їздить по країні з порушеннями термінів.

А деякі машини постійно їздять до ЄС і назад, особливо у прикордонних регіонах.

Є два митних режима, за яким «евробляхи» вʼїжджають в Україну: тимчасове ввезення і транзит. Перший дозволяє водити автомобіль без сплати митних зборів на строк до одного року. А другий каже про те, що машина може знаходитися тут не більше пʼяти днів, або десяти - якщо водій поїде в ЄС через інший КПП.

Державна фіскальна служба повідомила, що в транзитному режимі за 2016 рік в Україні прибуло 127,5 тис авто. А в 2017 році ця цифра збільшилася майже вдвічі і склала 212 тис.

За перше півріччя 2018 року в Україну ввезли більше авто з іноземною реєстрацією ніж за весь 2016 рік.