В Одесі завели справу на побили дівчинку підлітків. За таких випадки в Україні вироків досі не було

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
В Одесі завели справу на побили дівчинку підлітків. За таких випадки в Україні вироків досі не було

Melanie Wasser / Unsplash

31 липня біля одеської школи № 69 група підлітків напала на свою однолітку, побила і пограбувала її.

Місцеве видання Думська повідомило, що це далеко не перші «розбірки», в яких помічена ця група неповнолітніх.

Свій напад підлітки зняли на відео і виклали в мережу. Дівчина не пручалася, а тільки закривала обличчя руками. На пʼятихвилинному ролику видно, як кілька дівчат бʼють жертву ногами і руками по обличчю навіть коли та вже опинилася на землі.

На відео помітно, що серед нападників були хлопці, але вони тільки провокували на подальший розвиток бійки.

Школярки нецензурно обзивали избиваемую і кричали, що це помста «за Андрія».

Після нападу підлітки відібрали у потерпілої особисті речі.

Директор департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич пообіцяла, надати допомогу потерпілій, в тому числі психологічну.

Радник начальника одеської поліції Руслан Форостяк повідомив у своєму Facebook, що особистості підлітків вже встановили. Їх планують залучити за групове хуліганство.

«Вирішується питання про відкриття попереднього розслідування та внесення обставин цієї події в Єрдрей за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України - хуліганство групою осіб», — написав він.

Це далеко не перше резонансне побиття, вчинене групою неповнолітніх. На даний момент вироків по судових справах, повʼязаних з подібними інцидентами, немає.

На розгляді судів нині знаходиться ряд випадків:

- Навесні 2018 року в Будинку культури села Старі Безрадичі (Київська область) група підлітків спортивного виду увірвалася на дитяче свято і побила його відвідувачів і учасників, у тому числі дітей. Це далеко не перший випадок, який приписують цьому угрупованню. По даному інциденту почали кримінальне провадження за статтями «Хуліганство» і «Умисне легке тілесне ушкодження».

- Навесні 2017 року підлітки в Чернігові побили свою однолітку. Розгляд справи суд почав у минулому році. Журналістам, на прохання батьків дівчат, які напали на свою однолітку, знімати процес заборонили.

- Взимку 2017 року в Дніпропетровській області 13-річний підліток побив свого однолітка. Єдиний, кому загрожує за це покарання — це 17-річний юнак, який знімав бійку на мобільний телефон. Призвіднику побоїща немає 14 років, тому єдине покарання понесе його батько, який буде оплачувати лікування і моральну шкоду побитому хлопчикові.

- Також у 2017 році в Житомирській області 17-річну дівчину, яка побила до півсмерті група молодих людей через нібито борг у 500 гривень. Відкрили кримінальне провадження за статтею "умисне тяжке тілесне ушкодження".