Крах греблі в Лаосі: 27 загиблих, понад 6000 жителів залишили свої будинки

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Крах греблі в Лаосі: 27 загиблих, понад 6000 жителів залишили свої будинки

bangkokpost.com

У Лаосі зазнав краху проект по гідроелектроенергетиці Xe-Pian Xe-Namnoy. У провінції Аттапеу впала гребля і в результаті затоплення як мінімум 6000 чоловік залишилися без даху над головою.

Bangkok Post повідомляє про 27 загиблих на даний момент. Точну кількість зниклих без вести не називається. Причиною аварії греблі видання називає прагнення Лаосу до швидких іноземним інвестиціям. Через це нині мало приділяється уваги безпеки місцевих мешканців та їх потреб.

Катастрофа сталася із-за амбіцій уряду країни стати «батареєю Південно-Східної Азії» за допомогою побудованої греблі та електростанції на ній.

Раніше, за інформацією видання, влада Лаосу збиралися продавати електрику своїм сусідам. Головним чином експорт збиралися налагодити в Таїланд.

У Таїланді також затопило девʼять провінцій, тільки природним шляхом. З-за рясних опадів постраждав північний захід країни та 70 тисяч його жителів.

В одній лише провінції Накхонпханом в річка Меконг вийшла з берегів і затопила 12 житлових районів. Збиток отримали 12,2 тисячі домашніх господарств і 26,8 тисячі місцевих жителів. Всього під водою зараз знаходиться 28,7 тисяч гектарів землі.

У провінції Мукдахан під воду пірнула територія площею 4,5 тисяч гектарів, на якій знаходилися 11,4 тисячі ферм і проживали 38,3 тисячі осіб.

Стихія досі продовжує лютувати. За прогнозами синоптиків зливи на півночі і північному сході Таїланду триватимуть до 9 серпня.

Bangkok Post порівнює ситуацію з Лаосом і накрывшее їх стихійне лихо. Видання називає катастрофу там попередженням для місцевої влади, щоб ті зосередилися на консолідації сил для ліквідації наслідків повеней.