42 градуси в Україні. Опублікована карта температурних рекордів Європи за всю історію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
42 градуси в Україні. Опублікована карта температурних рекордів Європи за всю історію

Jon Tyson / Unsplash

Європа вже тиждень переживає аномальну спеку. Гаряче повітря приніс антициклон із Африки, який охрестили «Люцифер».

На фоні ажіотажу з погодою німецький телеведучий і метеоролог Маркус Вадсак у своєму Twitter опублікував карту температурних рекордів Європи за всю історію спостережень.

Наприклад, в Україні офіційний рекорд — 42 градуси за Цельсієм. У сусідній Росії — 45,4 градуси. В Білорусі — 38,9 градусів, у Польщі — 40,2 градуси.

Абсолютний рекорд в цьому плані належить Туреччині. Там свого часу термометра піднявся до 48,8 градусів. Близькою до цього результату була Греція — там зафіксували 48 градусів. Третє місце в списку рекордсменів зайняла Португалія, яка колись страждала від 47-ми градусної спеки.

Менше всього від високої температури постраждала Ірландія. Там градусник піднімався «всього лише» до 33 градусів.

Тим часом, 4 серпня температура в Португалії вже досягла 46 градусів, що близько до національного рекорду (47,4 градуси). В Іспанії від теплового удару загинули три людини, на півдні країни температура досягає 44 градусів. Настання спеки стало причиною масових лісових пожеж в Португалії, Іспанії і Франції.

Від спеки страждають навіть північні регіони Європи. Нещодавно Швеція пережила найвищий температурний пік, а супермаркет у Фінляндії дозволив своїм клієнтам залишитися на ніч.

Синоптики прогнозують, що такий температурний режим у країнах Європи збережеться ще кілька днів.