В Україні можуть заборонити ртутні термометри і лампи. Натомість пропонують галістанові «сині»

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
В Україні можуть заборонити ртутні термометри і лампи. Натомість пропонують галістанові «сині»

wikipedia.org

В Україні можуть припинити продаж термометрів, ламп та зубних пломб, що містять рідкий метал. Міністерство екології представило для ратифікації документ Мінаматської конвенції проти використання ртуті.

Законопроект винесли на громадське обговорення.

У разі ратифікації документа Верховною Радою під заборону потраплять усі товари, в яких знаходиться ртуть або використовується при їх виробництві.

Головна мета цієї ініціативи — зниження ризиків для екології країни і здоровʼя громадян.

«За нашими оцінками, впровадження положень Конвенції для бізнесу не буде критичним, Виробництво приладів, які забороняє Конвенція, в Україні відсутнє. Мова йде лише про імпорт, але його обсяги — мізерні», — заявив директор департаменту екобезпеки Мінекології Сергій Лукʼянчук, пише «Сегодня».

Замість ртутних термометрів українцям пропонують користуватися галістановими. Вони вироблені з сплаву галію, індію та олова, їх можна безпечно застосовувати в побуті. Вони виглядають, як звичайний ртутний термометр, але речовина в них синього кольору.

Мінекології заспокоює громадян і повідомляє, що прилади, що містять ртуть, вилучати ніхто не буде. Це стосується в тому числі і їх продажу. Просто після вироблення ресурсу пристрою його змінить більш безпечний аналог.

Мінаматську конвенцію з жовтня 2013 року підписали близько 130 країн, 94 з них — вже ратифікували її. Вона отримала назву на честь синдрому, який викликає отруєння метилртуттю.

Вперше симптоми такого захворювання проявилися в японському місті Мінамата в 1956 році. Пацієнтом стала шестирічна дівчинка Куміко Мацунага.

З повним змістом документу можна ознайомитися тут.