Замах на президента Венесуели. Останні подробиці

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Замах на президента Венесуели. Останні подробиці

Fabio Rodrigues Pozzebom/ABr/Wikimedia

На ранок понеділка правоохоронці Венесуели затримали шістьох людей, яких підозрюють у замаху на президента країни Ніколаса Мадуро, пише BBC.

Що сталося?

4 серпня під час виступу Мадуро на параді з нагоди 81-ї річниці національної армії спрацювали два дрона з вибухівкою.

Відео моменту замаху. The Guardian.

Влада Венесуели стверджує, що один дрон вдалося заздалегідь нейтралізувати за допомогою засобів для перехоплення радіокерованих пристроїв.

Як пише El Nacional інший дрон, на якому був розміщений більший вибуховий пристрій, впав на землю і вибухнув. Через це постраждали семеро людей. Троє з них у важкому стані, ще четверо - в стабільному. З якої причини цей дрон впав — не відомо. За різними версіями на це могли вплинути: велика вагу вибухівки, спроби спецслужб перехопити управління дроном, погодні умови.

В МВС Венесуели заявили, що кожен дрон був оснащений вибухівкою C4 вагою близько одного кілограма.

В той же день Мадуро заявив, що «все вказує» на змову правих в Венесуелі і сусідній Колумбія. Фінансували змову, за його словами, люди, які живуть в США, в штаті Флорида.

Хто взяв на себе відповідальність за замах?

Уряд Колумбії назвав звинувачення президента Венесуели «безпідставними». Уряд США також заперечив причетність до вибухів.

Але досі маловідоме угруповання «Фланелеві солдати» (Soldados de Franelas) написало в Twiiter, що саме вони лорганізували замах. Офіційного підтверждення чи спростування цієї інформації досі нема. Раніше про «Фланелевих солдатів» згадували рідко. Найгучніший інцидент, повʼязаний з цим рухом, стався влітку 2017 року. Тоді один з його учасників, колишній офіцер Оскар Перес, викрав вертоліт і відкрив з нього стрілянину по будівлях Верховного Суду і МВС. Свої дії він пояснив бажанням «повернути владу народу і відновити конституційний порядок».

Також оприлюднено відео, яке спростовує версію ЗМІ про те, що насправді замаху не було, вибухнув газовий балон в квартирі неподалік від місця урочистостей. На ньому чітко видно дрон, який вибухає в повітрі.

Кого затримали за замах?

Шість людей. Їх імена не розголошують, але дещо про них відомо. Одного з них розшукували за напад на військову базу в венесуельському місті Валенсія в 2017 році. Він намагався захопити зброю. Під час нападу загинули дві людини.

Ще одного підозрюваного затримували в 2014 році після вуличних протестів проти Мадуро, але пізніше відпустили. В чому саме його звинувачували — невідомо.

Влада Венесуели називає затриманих «терористами» і «найманцями». Але свідчень того, що ці люди діяли на чиєсь замовлення наразі нема.

Що зараз відбувається в Венесуелі?

Після вибухів глава Конституційної асамблеї Венесуели Діосдадо Кабельо написав в Twitter, що замах організували «праві сили» Венесуели, які хотіли «зайняти місця (у владі , які вони не змогли отримати в результаті виборів».

Опозиція звинувачення відкинула. «Ми спростовуємо безвідповідальні звинувачення з боку диктатури в причетності опозиції до сталось і попереджаємо про можливість нової хвилі репресій», - заявив Комерсанту представник партії «Народна воля» (Voluntad Popular) Лестер Толедо. Він сумнівається в тому, що те, що трапилося було саме замахом через надто швидку реакцію і звинувачення влади.

Міністр закордонних справ країни Хорхе Арреаса також заявиви, що до замаху причетна колишня генеральний прокурор Венесуели Луїса Ортега Діас. Але й вона спростовує звинувачення: «Якби я стояла за цим планом, то країна б уже відзначала свободу. Досить брехні!» — написала вона в Twitter.

Наразі крім взаємних звинувачень влада і опозиція Венесули не робили інших дій.