МЗС назвав кількість українців, затриманих по всьому світу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
МЗС назвав кількість українців, затриманих по всьому світу

Brandon Wong / Unsplash

По всьому світу понад 10 тис. українців затримані, засуджені або вже відбувають покарання. Про це повідомив держсекретар Міністерства закордонних справ Андрій Заяць, передає «Інтерфакс-Україна».

«Це дуже велика цифра. 6,5 тис. з них засуджені до позбавлення волі», - сказав Заяць. І зазначив, що зібрані дані станом на 30 червня.

За його словами, пріоритетним для МЗС є справи політичних вʼязнів, засуджених до довічного увʼязнення або смертної кари.

Також на особливому контролі МЗС знаходяться справи 27 утримуваних у Росії українців за політичними мотивами.

20 липня в Греції учасники івано-франківської групи Familia Perkalaba Сергій Шваюк і Петро Литвинчук отримали по 180 років вʼязниці за незаконне перевезення нелегалів.

Всього за останні кілька років, за інформацією МЗС, у грецькі вʼязниці за перевезення незаконних мігрантів потрапило півтори сотні громадян України. Деякі отримали вироки більше 600 років. За словами рідних і адвокатів, велика частина засуджених скоювала злочины несвідомо чи під примусом.

На подібну роботу в Туреччині українців вербують найчастіше в областях, які мають вихід до моря.

А 2 серпня міжнародні правозахисники Amnesty International повідомили, що вони не змогли відвідати заточеного в Росії українського режисера Олега Сенцова. Активіст голодує з 14 травня, вимагаючи звільнити з російських вʼязниць українських політвʼязнів. Стан його здоровʼя викликає занепокоєння.