Генпрокуратура: Справа проти політвʼязня Костенко в Україні не закрита. Йому загрожує до пʼяти років вʼязниці

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Генпрокуратура: Справа проти політвʼязня Костенко в Україні не закрита. Йому загрожує до пʼяти років вʼязниці

ukrinform.ua

Кримчанин Олександр Костенко, який вчора повернувся в Україну з російської колонії, може знову опинитися на лаві підсудних вже на батьківщині. Правоохоронці звинувачують його у незаконному поводженні зі зброєю.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

«Виробництво не закрито. У звʼязку з тим, що він був затриманий в Росії, розслідування справи було призупинено», - заявила Вона.

Справа про незаконне поводження зі зброєю була відкрита в 2014 році. У ній, крім Костенко, фігурує його колишній колега по роботі в міліції Сімферополя — Станіслав Краснов.

Їх затримала СБУ, яка відзвітувала про розкриття диверсійної групи в Києві. За інформацією спецслужб, в квартирі Костенко і Краснова знайшли арсенал зброї та вибухівки. Крім того, були оприлюднені записи телефонних розмов, у яких людина з голосом, схожим на голос Станіслава Краснова, обговорює поставки зброї.

22 травня 2014 року Костенко і Краснова заарештували, пізніше суд відпустив їх під заставу. Вони поїхали в Крим і на судові засідання більше не зʼявлялися, а в 2015 Костенко у Криму затримали вже представники ФСБ Росії.

Його звинуватили в нападі на співробітника «Беркуту» під час Евромайдана в Києві, а також у незаконному зберіганні зброї і засудили до 4 років позбавлення волі. До 3 серпня 2018 року він відбував покарання у виправній колонії в Кіровської області Росії.

Напередодні Костенко приїхав у Київ. Його доставкою та питаннями звільнення займалися представник України в Тристоронньої контактної групи по Донбасу Ірина Геращенко і омбудсмен Людмила Денисова.