Ліга.net: Оптоволоконні мережі в Україні належать соратнику Тимошенко

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Ліга.net: Оптоволоконні мережі в Україні належать соратнику Тимошенко

wikipedia.org

Власником 50% акцій найбільшого в Україні володаря оптоволоконної інфраструктури — компанії «Атраком» є український бізнесмен і народний депутат від «Батьківщини» Олег Шевчук. Про це свідчать оновлені дані Єдиного реєстру Міністерства юстиції.

«Атраком» є найбільшим будівельником і розпорядником оптоволоконної інфраструктури в Україні. Компанія фактично є основою для роздачі дата-трафіку по регіонах для роздрібних телеком-мереж України, пише LIGA.net.

Зокрема, магістральні волокна компанії послужили основою для транспортних мереж Beeline, Vodafone Ukraine, PEOPLEnet, «Київстар», lifecell та інших. За даними джерела, до кризи «Атраком» оцінювали у 60-80 мільйонів євро.

Проте, хто є міноритарними власниками «Атракому», точно невідомо. 33% контролює швейцарська Zeig AG, яка записана на швейцарця Гнема Віктора Лоренца (також згадується як адвокат і партнер Schnurrenberger Tobler Gnehm & Partner в кантоні Цуг).

Ще 17% контролює офшор Larix Enterprises Ltd на Маршаллових островах. У числі міноритарних акціонерів «Атракому» також називався і екс-глава правління «Укртелекому» Георгій Дзекон.

Олег Шевчук - відомий телеком-бізнесмен, громадський і політичний діяч. У різний час був членом Партії зелених, був депутатом блоку Юлії Тимошенко, нині народний депутат фракції «Батьківщина». Сьогодні інтереси Шевчука представлені в ряді компаній, що працюють на ринку будівництва та нерухомості.

У травні 2018 року стало відомо, що Шевчук є основним власником групи компаній «Омега Телеком», «Омега Секʼюрітіз» і «Омега ТВ». Перша у 2013 році купила у «Київстару» загальноукраїнську магістральну мережу, що належить дочірній компанії «Українські радіосистеми» (Beeline). «Омега ТВ» використовувала її для роздачі по всій країні інтернет-провайдерам телевізійного контенту.

Торік СБУ підозрювала керівництво «Атракому» у сприянні тероризму в «ЛНР». Але для компанії ця історія в підсумку завершилася несподівано тихо і практично без наслідків. Як розповів представник команди Шевчука, розкриття участі в телеком-бізнесі дозволить бізнесменові простіше залучати кредитні ресурси, у тому числі із зарубіжних банків. А ще прозорість може стати зброєю від звинувачень і посягань на бізнес.