Європейський суд заборонив публікувати фото з інтернету без дозволу автора

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Інтернет-користувачі повинні отримати дозвіл фотографа, перш ніж публікувати його зображення, навіть якщо фотографії вже знаходяться у вільному доступі в інтернеті. Таке рішення виніс у вівторок вищий суд Європейського союзу.

«Публікація на веб-сайті фотографії, яка була у вільному доступі на іншому веб-сайті за згодою автора, вимагає нового дозволу цього автора», — йдеться в заяві вищого суду ЄС.

Суду було запропоновано прийняти рішення за позовом фотографа з Німеччини, в якому йдеться, що учень середньої школи завантажив і використовував для шкільного проекту фотографію, яка була вільно доступна на веб-сайті подорожей. Фотографія була пізніше розміщена на веб-сайті школи.

Фотограф, який зробив знімок, стверджував, що використання його фотографії є порушенням авторських прав, тому що він дав дозвіл на використання зображення тільки туристичному сайту і зажадав компенсації в розмірі 400 євро.

Європейський суд виніс рішення на користь фотографа, заявивши, що згідно з Директивою про авторське право ЄС, школа повинна була отримати дозвіл, перш ніж публікувати фотографію.

«Суд вважає, що з урахуванням винятків та обмежень, викладених у цій директиві, будь-яке використання зображення третьою стороною без такої попередньої згоди має розглядатися як порушення авторських прав», - йдеться у рішенні суду.