Омбудсмен Денисова просить росіян терміново перевести Сенцова у Москву і вивести з голодування

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Омбудсмен Денисова просить росіян терміново перевести Сенцова у Москву і вивести з голодування

glavcom.ua

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова запропонувала уповноваженій Росії з прав людини Тетяні Москальковій кілька варіантів того, як врятувати життя політвʼязня Олега Сенцова. Про це Денисова повідомила на Facebook.

Вона наголосила, що місті Лабитнангі, в колонії якого перебуває Сенцов, нема спеціалістів, які б могли вивести його з голодування. Такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському науково-дослідному інституті геронтології.

«Я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування. Я сказала їй, що потягом/етапом він точно не доїде, необхідний літак санітарної авіації. Потрібно врятувати людині життя», — написала Денисова.

Також вона запропонувала обміняти Сенцова на російського військового Олексія Седікова. Але Москалькова відкинула цей варіант через те, що вважає режисера громадянином Росії.

Для третього варіанта — помилування — Денисова попросила колегу, щоб російська Спецкомісія по помилуванню якомога швидше розглянула відповідне звернення матері режисера, Людмили Сенцової.

За півгодини омбудсмен повідомила, що Москалькова їй перетелефонувала і «знову розповіла про стабільний стан Олега і про те, що він сам відмовився від свого переведення до міської лікарні в Лабитнангі»

«В нас вільна країна, людина сама приймає рішення, в якій лікарні їй перебувати», — процитувала вона росіянку.

Денісова наполягла щоб уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Сенцова, сфотографував і зняв відео розмови з ним, щоб в Україні могли переконалися, що його стан дійсно стабільний.

В свою чергу адвокат російської правозахисної організації «Агора» Наташа Добрева попросила уповноваженного Росії при Європейському суді з прав людини Михайла Гальперіна посприяти в тому, щоб режисера перевели з колонії в цивільну лікарню в Криму. Як можливий варіант вона запропонувала центр Святителя Луки в Симферополі. В Симферополі є і лікар, який має доступ до історії хвороби Сенцова.

Вчора, 8 серпня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила що стан режисера погіршився і він практично не встає. За її словами, адвокат Сенцова Дмитро Дінзе передав лист від Олега, в якому він пише, що «кінець близький».

14 травня Сенцов оголосив голодування, щоб привернути увагу до українських політвʼязнів, яких утримує Росія. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки всі вони не будуть звільнені.

В серпні 2015 року російський суд визнав Олега Сенцова винним у створенні терористичної організації і в підготовці терористичних актів у Криму навесні 2014 року і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. За цією ж справою засудили до 10 років вʼязниці ще одного українця Олександра Кольченка.