ООН: під час Іловайського котла права людини порушили всі. У тому числі — Україна

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
ООН: під час Іловайського котла права людини порушили всі. У тому числі — Україна

AFP

Під час запеклих боїв за Іловайськ у серпні 2014 року, який пізніше назвали «Іловайським котлом», всі сторони збройного конфлікту на Донбасі здійснювали серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій сьогодні Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Задокументовані і проаналізовані УВКПЛ ООН факти свідчать, що під час жорстких боїв під Іловайськом Донецької області в серпні 2014 року всі сторони конфлікту здійснювали серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, а деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами.

У доповіді також підкреслюється, що українська влада провела неповне розслідування злочинів під Іловайськом. УВКПЛ рекомендує України продовжити процес ратифікації Римського статуту та внесення змін до Кримінального кодексу, які дозволять здійснювати кримінальне переслідування міжнародних злочинів на національному рівні. Українським правоохоронним органам рекомендовано проводити неупереджене розслідування всіх заяв про порушення прав людини.

Моніторингова місія ООН з прав людини також задокументувала факти вбивства чотирьох цивільних осіб в Іловайську у 2014 році, вбивство українських військових після потрапляння в полон, а також випадки застосування до них тортур.

«На основі узгоджених повідомлень ми встановили факти вбивств і тортур цивільних осіб і осіб hors de combat, але це не мало масового або системного характеру», - розповіла глава місії в Україні Фіона Фрейзер.

Місія також задокументувала випадки вбивств і тортур українських військовослужбовців добровольців hors de combat. 29 серпня 2014 року українські військові почали відступ з Іловайська, після чого колони українських сил потрапили під інтенсивний обстріл. Сотні українських військових були вбиті або поранені. Більшість військових, з якими були проведені інтервʼю офісом ООН з прав людини, стверджували, що їх обстріляли і захопили російські військові.

Місія отримала інформацію про вбивство трьох українських військовослужбовців після того, як вони здалися в полон. Крім того, щонайменше четверо поранених українських військовослужбовців загинули через ненадання медичної допомоги.

Фрейзер також розповіла, що 31 серпня і 1 вересня близько 300 захоплених в полон українських військовослужбовців і добровольців були доставлені в три місця утримання, де «умови утримання під вартою були нелюдськими і принижуючими людську гідність». У ході допитів військовослужбовців і добровольців катували з метою отримання інформації або для того, щоб змусити з долучитися до збройних угрупувань бойовиків.

Незабаром після цих подій місія ООН змогла отримати доступ до Іловайська і навколишніх сіл, де провела близько 80 верифікованих інтервʼю з очевидцями подій.

Іловайським котлом називають запеклі бойові дії в районі міста Іловайськ між підрозділами Збройних сил і силових структур України з одного боку та збройними формуваннями бойовиків самопроголошеної «ДНР» з іншого у серпні 2014 року.

Спочатку у ході боїв українським військовим та силовикам вдалося заволодіти частиною міста, але згодом вони були оточені силами збройних формувань «ДНР». На початок вересня 2014 року бойовики «ДНР» при підтримці російських військових завершили ліквідацію «котла», при виході з якого українська сторона зазнала значних втрат, які обчислюються сотнями убитих, поранених і полонених.

Тільки за офіційними даними, з 10 серпня по 3 вересня в Іловайському котлі загинули 366 українських військових і 429 були поранені. За свідченнями учасників бойових дій, втрати набагато перевищують офіційні. Втрати під Іловайськом стали наймасштабнішими та найтрагічнішими для українських сил за час бойових дій на сході країни.