Екс-заступника голови правління «Укргазвидобування» затримали на хабарі у $200 тисяч

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Екс-заступника голови правління «Укргазвидобування» затримали на хабарі у $200 тисяч

epravda.com.ua

У ході спільної операції Генпрокуратура та СБУ затримали колишнього першого заступника голови правління «Укргазвидобування» і власника інтернет-видання «Інсайдер» Олексія Тамразова за підозрою в дачі прокурору $200 тисяч хабара.

Про це у Facebook повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко. За його словами, Тамразов намагався дати хабар за зняття арешту з майна у кримінальній справі, повʼязаній з екс-президентом Віктором Януковичем.

Пізніше в четвер прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган уточнила, що правоохоронці зафіксували факт передачі половини від раніше озвученої суми хабара, тобто $100 тисяч, заступнику начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури.

У повідомленні на Facebook Сарган зазначила, що таку суму екс-керівник «Укргазвидобування» пропонував за неподання прокурором повторного звернення у зазначеному кримінальному провадженні з клопотанням про арешт природного газу.

Як повідомили«Українським новинам» у ГПУ, має намір просити суд заарештувати Тамразова з альтернативою виплати застави. Поки клопотання готується і ще не подано. Співрозмовник не уточнив, коли відбудеться суд.

У той же час журналісти та активісти в соцмережах ставлять під сумнів достовірність інформації від ГПУ. За їхніми даними, з Тамразова вимагали цей хабар кілька місяців, а заявником у цій справі виступив екс-військовий прокурор Костянтин Кулик, якого підозрюють в незаконному збагаченні та який затримував екс-губернатора Одещини Міхаїла Саакашвили.

43-річний Олексій Тамразов обіймав посаду першого заступника голови правління державного ПАТ «Укргазвидобування» з 2010 по 2014 рік. До цього він займав керівні посади в таких компаніях як «ТНК-Україна», ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (ЗНГК), «Укрнафта».

Тамразов відомий також тим, що свого часу вніс 5 млн гривень застави за Дениса Поліщука, підозрюваного у вбивстві письменника та журналіста Олеся Бузини. Крім того, він вніс 1,6 млн гривень за активістку Віту Заверуху, затриману в 2015 році за вбивство двох міліціонерів при спробі пограбування автозаправки в Києві.

Тамразов також відомий як автогонщик. Раніше деякий час був гонщиком у команді молодшого сина біглого президента Віктора Януковича.

У березні 2014 року Тамразов став активістом громадського руху «Україна з вами», яке займається підтримкою українських військовослужбовців і громадян в Криму.