WSJ: Кремль використовує Угорщину як базу для своїх шпигунів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
WSJ: Кремль використовує Угорщину як базу для своїх шпигунів

Wall Street Journal

Російські агенти використовують Угорщину як базу для виконання своїх завдань в Європі. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела у Вашингтоні та Будапешті.

Угорська контррозвідка нещодавно отримала інформацію про те, що кордон країни перетнув російський шпигун, та звернулася до штабу з проханням надати дозвіл на його затримання. Однак Будапешт категорично заборонив переслідувати росіянина.

За твердженням газети, Кремль посилив свій вплив у країні, а влада закриває очі на вільне пересування російських шпигунів по своїй території. WSJ пише, що це не поодинокий випадок, а стало звичайним явищем.

15 липня премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним заявив, що санкції Євросоюзу проти Росії завдають шкоди стосункам Москви та Будапешта. Орбан запевнив Путіна, що Угорщина виступає за нормалізацію відносин РФ і Заходу. Також він зауважив, що двосторонні відносини між Москвою та Будапештом «розвиваються прекрасно».

Віктор Орбан постійно піддається критиці з боку політиків інших держав ЄС, у тому числі з боку України, за часте спілкування з Путіним та проросійські погляди.

28 липня Віктор Орбан заявив, що на заваді прагнень України стати членом ЄС і НАТО постійно стоятиме бажання Росії відновити старий порядок, а угорське МЗС взагалі заявило, що Україна сама гальмує вступ до НАТО та ЄС.

Україна жорстко відреагувала на заяву Орбана. 31 липня МЗС України викликало угорського дипломата Ласло Папу у звʼязку зі скандальними заявами угорського прем’єра. Дипломату було вручено ноту з вимогою надати офіційні роз’яснення у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні.