Суд закрив справу проти Кернеса через систематичну неявку прокурорів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Суд закрив справу проти Кернеса через систематичну неявку прокурорів

nakipelo.ua

Київський районний суд Полтави закрив кримінальну справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса у звʼязку з відмовою прокуратури брати участь у процесі та дебатах. Таке рішення суд виніс сьогодні, 10 серпня.

Суддя Андрій Антонов розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати по справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців Віталія Блинника і Євгена Смицкого, як відмова від обвинувачення та закрив кримінальну справу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Суд постановив: кримінальне провадження за звинуваченням Кернеса Геннадія Адольфовича,.. Блинника Віталія Дмитровича,.. Смицкого Євгена Миколайовича закрити у звʼязку з відмовою боку звинувачення від підтримання обвинувачення по справі», - оголосив він рішення суду.

Геннадій Кернес і два його охоронця звинувачуються у викраденні і побитті двох активістів Евромайдана - Сергія Ряполова і Олександра Кутянина в січні 2014 року. Справа проти харківського мера розглядалася в суді з травня 2015 року.

Було проведено 75 засідань, на яких допитані свідки, потерпілі та обвинувачені, а також досліджені всі докази. 2 липня поточного року суд планував почати дебати і винести вирок, але на дебати не зʼявилася сторона обвинувачення. Жоден з 19 прокурорів у процесі не приходив на призначені дебати протягом усього липня, передають «Українські новини».

«Сторона звинувачення намагалася перекласти тягар доказування вчинення ними злочину на суд, а це категорично неприпустимо!», - заявив суддя. Він назвав дії прокуратури неповагою до суду.

Суддя Антонов також підкреслив, що керівництво Генеральної прокуратури ніяк не реагувало на його скарги на прокурорів, які ігнорують стадію дебатів. У підсумку суд вирішив, що такі дії прокуратури означають відмову від обвинувачення і постановив закрити справу проти Кернеса.

Мер Харкова заявив журналістам у суді, що очікував виправдувального вироку після судового розгляду справи про викрадення двох активістів Евромайдана в 2014 році. «Очікував виправдувального вироку. Я зрозумів цю постанову так, що виробництво припинено із-за того, що прокурори систематично не були в зал судового засідання в призначений час і суддя розцінив це як систематичну неявку», - пояснив Кернес.

Рішення суду може бути оскаржене в Апеляційному суді Полтавської області протягом 7 днів з дня його проголошення.