У СНД хочуть створити свою шенгенську зону

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У СНД хочуть створити свою шенгенську зону

liter.kz

Для туристів в державах Центральної Азії можуть створити загальний візовий простір. Ініціативу обговорює Рада з туризму країн Співдружності Незалежних Держав, пише ТАСС.

«Ми зараз працюємо над створенням візи, як ми її називаємо, «Шовковий шлях», яка буде як би аналогом шенгенської візи. На перших порах - ми (Казахстан — ред.) з Узбекистаном», - сказала глава Комітету туризму міністерства культури і спорту Казахстану Майнюра Мурзамадиева.

За задумом, турист, який отримав «шовкову візу», зможе вільно переміщатися країнами Центральної Азії. Влада Казахстану вже підтримали цю ініціативу і чекає, що до кінця року до неї приєднається Узбекистану. Таджикистан і інші країни регіону поки думають над цією пропозицією.

Перспективи єдиного візового режиму обговорять на наступному засіданні Ради по туризму країн СНД в Самарканді в 2019 році.

До регіону Центральна Азія відносяться Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменістан, Таджикистан, частина регіонів Росії і Китаю, а також Монголія.

У вересні Європейський Союз має намір посилити норми отримання громадянства. Це повʼязано з масовою видачею «золотих» паспортів країнами ЄС вихідців з Китаю, Росії і колишніх радянських республік.