Каліфорнія у вогні. Трамп вже не звинувачує закони та дерева

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Каліфорнія у вогні. Трамп вже не звинувачує закони та дерева

AP

Американський штат Каліфорнія продовжує боротьбу з лісовими пожежами, які стали наймасштабнішими за всю історію штату. Вогонь охопив вже майже 118 тис. гектарів лісу, загинуло щонайменше десятеро людей.

Пожежу, яка отримала назву «Комплекс Мендосино», гасять майже 4000 пожежників. Їм допомагають військові, а також понад сто фахівців з Австралії та Нової Зеландії, передає Reuters.

reuters.com

До цього найбільшим пожежею в історії штату вважався «Томас», який знищив понад 114 гектарів лісу в округах Санта-Барбара і Вентура в минулому році.

reuters.com

Президент США Дональд Трамп напередодні змінив попередню риторику з приводу пожеж у Каліфорнії. Раніше він заявив, що в пожежах винні «погані» екологічні закони, які не дозволяють належним чином використовувати величезну кількість легкодоступної води, та густо посаджені дерева.

Внаслідок масштабних пожеж у Каліфорнії загинуло щонайменше десятеро осіб, ще 19 вважаються зниклими без вісти. Вогонь повністю знищив 75 будинків, за останній місяць зруйновано понад 1500 будівель та евакуйовано понад 23 тисячі людей.

За підозрою в навмисному підпалі заарештований 51-річний Форрест Кларк. Саме його поліція вважає винуватцем загорання в горах Каліфорнії. Якщо суд визнає Кларка винним, йому загрожує довічне тюремне увʼязнення.

reuters.com

Національна служба погоди повідомляє, що найближчими днями температура в Каліфорнії може досягти +43 градуси, що може посприяти ще більшому поширенню пожеж. Крім цього, гасінню пожеж також заважає сильний вітер.

У Греції жертвами нещодавних масштабних пожеж біля Афін стали понад 90 людей, сотні постраждали.