Nord Stream 2 подала заявку на прокладку газопроводу в обхід Данії

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Nord Stream 2 подала заявку на прокладку газопроводу в обхід Данії

publika.md

Компанія Nord Stream 2 AG подала заявку в Енергетичне агентство Данії на прокладку альтернативного маршруту газопроводу «Північний потік-2».

Цей альтернативний маршрут не проходить через територіальні води Данії. Він передбачає нитку в 175 км до північно-заходу від Борнхольма, який перетинає тільки економічну зону Данії.

При цьому першу заявку на кращий маршрут, який проходив би через територіальні води Данії, Nord Stream 2 AG відкликати не буде.

«Ця заявка не замінить подану в квітні 2017 року заявку. Nord Stream 2 вважає, що перша заявка передбачає оптимальний маршрут газопроводу в данських водах, який залишається кращим», — повідомляє прес-служба компанії.

Nord Stream 2 отримала дозволи у всіх інших юрисдикціях, через які проходить газопровід — Німеччині, Фінляндії та Швеції.

На думку Росії, влада Данії затягуює видачу дозволу на будівництво газопроводу під тиском США. Копенгаген побоюється конфлікту з Вашингтоном, який намагається витіснити з ринку європейського російський газ.

Газопровід «Північний потік 2» хочуть прокласти по дну Балтійського моря, зʼєднавши постачальників в Росії з споживачами в Європі, його протяжність складе понад 1,2 тис. км. Цей проект різко критикують у багатьох країнах ЄС.

В Україні побоюються, що після запуску газопроводу, росіяни можуть обійтися без українського транзиту і його обсяги знизяться до нуля з 2020 року. Президент Петро Порошенко назвав його «політичним проектом», мета якого – завдати удару по Україні і по іншим членам ЄС і НАТО.

Але 25 липня у Німеччині в Грайфсвальдській затоці вже почали укладати труби «Північного потоку‑2» .