Спека в Європі: Від посухи Бельгія може втратити урожай фірмової картоплі, яку хочуть занести в список ЮНЕСКО

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Спека в Європі: Від посухи Бельгія може втратити урожай фірмової картоплі, яку хочуть занести в список ЮНЕСКО

politico.eu

Аномально висока температура повітря в Європі йде на спад, але по всьому континенту фермери борються з наслідками посухи, пише Politico.

Для Бельгії екстремальна погода в липні і серпні стала найтривалішої з 1911 року, передає MétéoBelgique.

Спека, яка накрила Європу влітку, завдала країнам ЄС величезні збитки. Під загрозою опинився урожай фірмового бельгійського картоплі, яка є частиною кулінарної ідентичності країни.

Мова йде про картоплю сорту Frites, з якої виробляють всесвітньо відому бельгійську картоплю фрі. А місцева майонезна компанія Natura початку петицію в ЮНЕСКО про визнання картоплі фрі та майонезу одним зі світових символів культурної спадщини.

Президент бельгійської асоціації виробників картоплі Unafri-Navefri Бернард Лефевр побоюється, що в цьому році з-за спеки зберуть на 30-40% менше врожаю, ніж у минулому.

«Ми поки не можемо знати, згорів урожай на всі 100% або частково, це буде зрозуміло до вересня, але затяжна спека — це дуже погано для Frites», — говорить Лефевр.

Крім Бельгії від затяжної посухи постраждали Франція, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Угорщина і Польща. При цьому галузеві асоціації поки не уточнюють — чи призведе зниження врожаю і підвищення витрат переробних компаній до зростання цін на аграрну продукцію.

У Німеччині екстремально-високі температури призвели до масового мору риби в Рейні .