Послухали громадськість: у фільм про Василя Стуса повернуть сцену з Медведчуком

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Послухали громадськість: у фільм про Василя Стуса повернуть сцену з Медведчуком

bbc.com

Сцена з Віктором Медведчуком буде доснята найближчим часом і її включать у фільм, йдеться в заяві знімальної групи біографічного фільму про долю українського дисидента Василя Стуса.

«Сцена суду була видалена з останніх драфтов сценарію разом з ще двома десятками сцен. Зокрема, після розмови з сином поета (його позиція про "важливість" участі Віктора Медведчука в судилище над його батьком додається відеофайлом наступним постом)», - пояснили в групі.

Також в групі пояснили, що фільм вийде в прокат у розпал передвиборної кампанії і колектив не хотів «робити памʼять про велику людину інструментом політичних впливів і аргументів».

У знімальній групі визнали, що недостатньо відповідально підійшли до аналізу значущості сцени з Медведчуком для суспільства видаляючи її з останнього драфта сценарію.

Група опублікувала відеозапис з коментарем ситуації від сина Стуса. У ньому літературознавець Дмитро Стус відзначив, що Медведчук повівся, як адвокат, неадекватно, однак закликав оцінювати ситуацію в комплексі.

Минулого тижня стало відомо, що з фільму про Василя Стуса вирішили прибрати сцену про екс-главу Адміністрації президента Віктора Медведчука, який у 1980 році був державним адвокатом Стуса. Поведінку Медведчука на тому процесі багато хто вважає такою, яка допомогла засудити поета до 10 років вʼязниці.

Рішення вирізати сцени піддалося різкій критиці з боку громадськості, а премʼєр-міністр Володимир Гройсман доручив Мінкульту і Держкіно розібратися в цій ситуації.