Росія проти зустрічі в «нормандському форматі» до розведення військ на Донбасі. Україна звинувачує сепаратистів у його зриві

Дата:
Росія проти зустрічі в «нормандському форматі» до розведення військ на Донбасі. Україна звинувачує сепаратистів у його зриві

unian.net

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров упевнений, що саміт глав «нормандської четвірки» (Німеччина, Франція, Україна, Росія) повинен проходити тільки після того, як попередні домовленості лідерів втілять в життя, пише Інтерфакс-Україна.

«Ми за те, що "нормандська четвірка" активно працювала, але щоб ці зустрічі не закінчувалися домовленостями, які не виконуються», — сказав він.

Лавров нагадав, що в районі Золотого і Петровського війська вже розвели, але в третьому населеному пункті— Станиці Луганській — досі немає. При цьому він звинуватив Україну в тому, що цього досі не зроблено. Зокрема, за його словами, саме Київ наполягає на тому, що до відводу військ у цьому районі протягом семи днів дотримувався режим тиші.

Однак ця вимога закріплена рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року. І воно дотримувалося перед тим, як сторони розводили війська в районі Золотого і Петровського. В Станиці Луганській ж перемирʼя ж регулярно порушують сепаратисти, як стверджує штаб Операції Обʼєднаних Сил.

Лавров озвучив і другу домовленість, якої потрібно дотримуватися перед тим як скликати саміт «нормандської четвірки» — це реалізація «формули Штайнмайера» про спосіб введення в силу закону про особливий статус Донбасу.

«Тому ми попросили наших колег, які хочуть нормандську четвірку знову збирати на вищому рівні, все-таки хоча б з поваги до глав держав зробити це після того, як попередні угоди будуть втілені в життя», — сказав він.

Минулого тижня Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент вирішить продовжувати закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), виходячи з позиції міжнародних партнерів.