Комерсант: Російський Внешэкономбанк не зміг продати «дочку» в Україні і збирається її закрити

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Комерсант: Російський Внешэкономбанк не зміг продати «дочку» в Україні і збирається її закрити

facebook.com

Російська державна корпорація Внешэкономбанк (ВЭБ) не змогла продати дочірній Промінвестбанк (ПІБ) в Україні і схиляється до того, щоб його закрити, пише Коммерсант.

Російські держбанки Сбербанк, ВТБ і ВЭБ вирішили продати своїх «дочок» в Україні після того, як до них ввели санкції у березні 2017 року. Вони фактично заборонили будь-які операції з материнськими структурами і зробили розвиток бізнесу практично неможливим.

ВЭБ вів переговори про продаж ПІБ з власником групи DCH Олександром Ярославским, а також консорціумом російсько-українського бізнесмена Павла Фукса і українського бізнесмена Максима Микитася. Однак Національний банк України не дозволив продати банк на пряму Фуксу, ні через консорціум інвесторів.

За словами джерел Коммерсанта, тепер держкорпорація схиляється до того, щоб закрити ПІБ. Остаточне рішення ВЭБ прийме в листопаді, однак вже нині банк скорочує баланс. Нових спроб продати банк держкорпорація не здійснює і не планує.

Основна проблема при закритті ПІБ в тому, що на його балансі є кредити, які закінчаться не раніше ніж через чотири роки. Їх можна або переуступити за невеликі гроші, або ж скоротити мережу Промінвестбанку до одного відділення і чекати завершення усіх розрахунків з клієнтами. Крім того, у банку є нерухомість вартістю близько 50 млн доларів і швидко продати її не вийде.

За оцінками експертів від закриття «дочки» ВЭБ втратить від 10 до 13 мільярдів рублів.

Минулого тижня після публікації американського законопроекту про комплексних санкції проти Росії, які повинні сильно вдарити по фінансовому сектору, почав дешевшати російський рубль.