Fitch попередив Україну, що без підтримки МВФ вона не зможе брати в борг у інших кредиторів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Fitch попередив Україну, що без підтримки МВФ вона не зможе брати в борг у інших кредиторів

flickr.com

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає , що підтримка Міжнародного валютного фонду є ключовим фактором кредитоспроможності України, йдеться в повідомленні Fitch.

Агентство відзначає, що курсова та монетарна політика в Україні стали більш гнучкими, інфляції зростає не так швидко як раніше, гривня коливалася не надто сильно порівняно з валютами інших країн в 2018 році.

Однак все це не вирішує проблему того, що в Україні скорочуються золотовалютні резерви, а значить — кредитори турбуються, чи зможе країна розрахуватися з боргами. У такій ситуації співпраця з МВФ — запорука того, що країна збереже міжнародні резерви і збільшить обсяг платежів за суверенними боргами.

Тобто, для України вкрай важливо виконати вимоги МВФ, щоб отримати четвертий транш фонду, який може скласти до 1,9 мільярда доларів. Основною проблемою для цього залишається перегляд цін на газ для населення, і вирішити її стане складніше восени, оскільки розпочнеться опалювальний сезон і передвиборча кампанія.

Fitch підкреслює, що залучення грошей МВФ дозволить не тільки збільшити резерви країни, але і розблокувати інші багатосторонні та потенційні ринкові фінансові кошти.

Минулого тижня державний секретар США Майкл Помпео нагадав президенту Петру Порошенку, що Україна повинна виконати вимоги МВФ. Щоб фонд виділив гроші Україна ще повинна скоротити дефіцит державного бюджету, встановити ринкові ціни на газ для населення, що, швидше за все, буде означати їх збільшення, прийняти новий закон про приватизацію, який забезпечить прозорий продаж державних підприємств, а також забезпечити роботу антикорупційного суду.