«Українська правда»: Віктор Ющенко розповів про військовий план повернення Донбасу і свої плани. Максимально коротко

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Українська правда»: Віктор Ющенко розповів про військовий план повернення Донбасу і свої плани. Максимально коротко

pravda.com.ua

Третій президент Віктор Ющенко не збирається приймати участь у президентських виборах 2019 року. Про це та інше він розповів в інтерв’ю «Український правді» в одному з маєтків у Царському селі, де за його словами, збирається облаштувати власний офіс.

Стосунки з олігархами

Просто за парканом нового офісу Ющенка в Царскому селі живе перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко, але Ющенко запевнив, що з ним не знайомий і навіть не спілкувався.

Про стосунки з олігархами Ігорем Коломойським та Рінатом Ахметовим каже: обмежилися суто меценатськими питаннями та поточними проблемами.

«Ці відносини були. Але вони були рівні, дотичні до тих проблем, які з’являлися на порядку дня президента. У мене не було якихось спеціалізованих відносин, які б працювали на якусь схему, привілею», - розповів він.

У 2006 році Ющенко нагородив орденом «За заслуги» I ступеня Ріната Ахметова та орденом «За заслуги» III ступеня Ігоря Коломойського, але не пам’ятає, за які заслуги. «Треба пригадати… Думаю, що по Рінату Леонідовичу це ті речі, які відносилися до його спортивної діяльності… Я зараз не можу сказати...», - пояснив він.

Відносини з Порошенко

Ющенко каже, що не часто спілкується з Петром Порошенком і останній раз це було три-чотири місяці тому. Нагажаємо, він є хрещеним батьком обох дочок Порошенко — Євгенії та Олександри. «Не Петро Олексійович у мене кумом, а я в нього. Бо це ж теж є різниця. Це житєйське. Я ніколи будь-які звʼязки — чи родові, чи родичальні — не ставив у контекст моїх переконань національних, державних, переконань моєї совісті», — каже Ющенко.

При цьому не дає чіткої відповіді на те, за кого проголосує на майбутніх виборах. Тільки каже: «У такій непрогнозованій ситуації, яка в нас є сьогодні, може змінитися дуже багато. Насправді сьогодні формувати відповідь на березень 2019 року поки що дуже важко».

При цьому, Ющенко радить діючому президентові йому заради перемоги на майбутніх виборах зробити декілька речей, зокрема, визначитися з планом поверненя Донбасу, та привести українські церкви до єдиної помісної. Він переконаний, що «Томос ми отримаємо, звичайно».

План по Донбассу

Екс-президент має чітке бачення ситуації на Донбассі. І воно досить не мирне.

«Скільки це буде тривати? Це не питання в роках, це питання в процесі. В мене є сум від того, що ми, мабуть, не розуміємо, що дипломатія обовʼязкова. Це так. Але тільки дипломатією, вибачте, ми не виграємо… Ми очевидно це повинні добре памʼятати, що якщо у нас є війна з окупантом. Мені не подобається, коли на продаж — політичний, популістичний — виставляють тему миру», - каже він.

На думку екс-президента, Україна має твердо визначитись з планом подальших дій: «З війни завжди ведуть дві дороги. Є дорога-перемога, а є дорога-капітуляція. Третього немає. Мир наступає і після першої дороги, і після другої. Тільки це мир окупації, коли у вас немає своєї батьківщини, своєї країни, народу».

«Очевидно, що перемога складається і з дипломатичного компоненту, але не тільки Мінського… Очевидно, нам треба модернізувати формат, дипломатичні компоненти треба розвивати», - вважає він. Крім того, Україна повинна мати дуже сильний інвестпакет - спеціальний економічний план Маршалла та вирішувати гуманітарні питання з переселенцями з окупованих територій Донбасу.

Про Тимошенко і Медведчука

Коментуючи президентські амбіції голови «Батьківщини» Юлії Тимошенко, Ющенко пригадав, що у 2005 році премʼєр-міністр Тимошенко привела до нього Віктора Медведчука та просила призначити його віце-премʼєром в її уряд.

Він каже, що категорично відмовив.

«Вона принесла фотографії Балозі і сформулювала йому це перше питання. А потім прийшла до мене і запропонувала, що було б краще, якби Медведчук став віце-премʼєром. Для мене це був шок. Коли вже я категорично сказав, що цьому не бути, виникла друга пропозиція — послом у Росії», - розповів він.

Про падіння рейтингу та пасічництво

Ющенко вважає, що його рейтинг впав і він програв на виборах 2010 року через головний конфлікт з премʼєр-міністром. «Незалежно чи це Тимошенко, чи це Янукович. Всі вони змінюють Конституцію кожний рік, всі вони спільно домовлялися про формування влади на 20 років, де Тимошенко, де Янукович. У них великий табір, у них абсолютна парламентська більшість», - пояснив він.

Ющенко ніколи не вважав, що Тимошенко або Янукович — це план для України і нікого з них не підтримував на виборах. «Мені здається, я тоді сказав, що Тимошенко і Янукович — дві проблеми одного гатунку, два чоботи з однієї пари. Це моя позиція була тоді і є зараз», - наголосив він.

Екс-президент також назвав «бездарами» тих, хто називає його «пасічником»: «Я розумію, що ті люди, які це говорили... дрібні, але думають, що вони оригінальні. Для них їздити на полювання круглий рік, нищити природу — це по-чоловічому, це благородно, от у них гарне заняття. А коли я говорю про бджолярство як українську сакральну духовну тему (робить велику паузу, зітхає, хитає головою), вони цього не розуміють. І я не сподіваюся, що вони це зрозуміють. Тому чим далі я відходжу, чим більше поринаю у самотність, тим мені легше».