Турецька ліра падає через конфлікт з США. Це відбилося на фінансових ринках від Гонконгу до ПАР

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Турецька ліра падає через конфлікт з США. Це відбилося на фінансових ринках від Гонконгу до ПАР

Pixabay

Курс турецької ліри в ході торгів у понеділок впав на 7% по відношенню до долара. Якщо в кінці минулого тижня курс становив близько 6,4 ліри/$, то в понеділок опівдні — 6.8666 ліри/$, передає Інтерфакс.

У ході торгів курс опускався до чергового рекордного мінімуму — 7.2362 ліри/$. Після того, як Центральний банк оголосив про заходи підтримки фінкомпаній, падіння ліри дещо сповільнилося, але потім знову відновилося.

Індекс акцій найбільших компаній Туреччини BIST National 100 втратив 3.5% в ході торгів. Згідно з даними Bloomberg, сукупна капіталізація компаній індексу в лірах зменшилася майже на 20% з початку 2018 року, в доларовому вираженні - на 55%.

За даними компанії FactSet, курс турецької ліри до долара США за минулий тиждень впав на 20%, а з початку 2018 року - на 40%.

При цьому британське видання The Independent повідомляє, що нестабільність на фінансовому ринку Туреччини відбилася і на біржових індексах за її межами. Індекс Hang Seng Гонконгської фондової біржі знизився на 1.5%, індекс Nikkei Токійської фондової біржі — на 2%. Індекс FTSE 100 британської фондової біржі знизився на 0.5%. Курс южоафриканского ренда по відношенню до долара знизився на 7%, а індійська рупія опустилася до рекордних 69.8 рупія/$.

Вчора президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що його країна готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна. Так Туреччина відреагувала на рішення президента США Дональда Трампа підвищити торгові мита на алюміній і сталь.

При цьому Ердоган у колонці для The New York Times написав, що Туреччині доведеться шукати нових союзників, якщо США продовжать політику нерозуміння і неповаги Туреччини.