Вивід Tesla з ринку: Маск розраховує, що в приватну компанію перейдуть дві третини акціонерів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Вивід Tesla з ринку: Маск розраховує, що в приватну компанію перейдуть дві третини акціонерів

Генеральний директор компанії Tesla Ілон Маск розраховує, що при виведенні компанії з ринку її акції не будуть продавати дві третини діючих акціонерів. В блозі на сайті Tesla Маск пояснив, що відбувалося в останні дні і розповів про те, як він бачить трансформацію компанії.

Чому Маск вирішив публічно заявити, що компанія стане приватною?

Він хотів, щоб як великі, так і дрібні власники акцій одночасно дізналися про те, що компанію хочуть вивести з ринку.

Скільки грошей потрібно буде, щоб викупити всі акції Tesla?

Маск вважає надзвичайно перебільшеними оцінки за яким на покупку акцій знадобиться 70 мільярдів доларів. Він підтвердив, що акції збираються викуповувати по 420 доларів за штуку. Але тільки у тих акціонерів, які не підтримають рішення про перетворення компанії в приватну. Маск розраховує що дві третини інвесторів збережуть акції.

Хіба Саудівська Аравія не купує компанію?

Ні. Маск більше року спілкувався з представниками Суверенного фонду Саудівської Аравії (PIF) і вони за те, щоб Tesla стала приватною і хочуть збільшити свою частку в ній з нинішніх 5%. Але сам Маск веде переговори і з іншими інвесторами. Він розраховує, що навіть після того, як Tesla піде з ринку, вона збереже широкий склад інвесторів.

Що далі?

Маск продовжить спілкуватися з інвесторами і вивчати варіанти трансформації компанії. Коли буде підготовлено остаточну пропозицію, спеціальний комітет розробить плнан переформатування компанії і його винесуть на голосування акціонерів.

Після того як Маск написав у Twitter, що Tesla може стати приватною, 10 серпня один з акціонерів компанії подал скаргу з приводу шахрайства з цінними паперами у федеральний суд Сан-Франциско.