РБК: В Росії через різке падіння рубля дорожчають авіаквитки

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
РБК: В Росії через різке падіння рубля дорожчають авіаквитки

nvdaily.ru

У Росії з 15 серпня, піднімуться ціни на авіаквитки з-за різкого падіння курсу рубля до долара і євро. Про це пише РБК, з посиланням на ексклюзивну заяву квиткового агентства Biletix.

Падіння рубля по відношенню до іноземних валют автоматично підвищує ціну квитків на міжнародні рейси російських авіакомпаній на рейси іноземних авіакомпаній, всі розрахунки яких проводяться у валюті за внутрішнім курсом Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA).

У Росії курс IATA привʼязаний до офіційного курсу Центрального банку і змінюється щотижня з округленням до 50 копійок у більшу сторону опівночі з вівторка на середу.

Минулого тижня внутрішній курс IATA для долара був встановлений на позначці 63,5 руб., для євро — 73,5 руб. Однак, враховуючи те, що регулятор встановив на 14 серпня 2018 року офіційний курс долара 68,22 руб., а євро — 77,65 руб., то курс IATA для долара з середовища складе 68,5 руб. (плюс 7,8% до курсу минулого тижня), а для євро — 78 крб. (плюс 6,1%). В результаті і квитки подорожчають на ті ж 6-7,8%.

«На кожні €100 вартості квитка мандрівникам доведеться заплатити додаткові 450 руб (183 грн). Ця різниця особливо чутлива для дорогих квитків», — передає РБК.

«Російські туристи вже відреагували на зниження курсу», — повідомляє Biletix. На 8-12 серпня обсяг продажу авіаквитків за міжнародними напрямками виріс на 31% в порівнянні з середнім щодобовим обсягом продажів в період з 1 по 7 серпня.

Різке падіння рубля почалося в Росії після того, як США заявили про введення нових санкцій 22 серпня. Перша частина обмежень стосується заборони на експорт в Росію електронних пристроїв і комплектуючих подвійного призначення, які можуть бути застосовані в сфері національної безпеки. Другу частину санкцій введуть через три місяці, якщо Росія не надасть гарантій, що не буде застосовувати хімічну в майбутньому.