«Сенцов в дуже критичному стані». Правозахисниця Зоя Свєтова розповіла про зустрічі в колонії

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Сенцов в дуже критичному стані». Правозахисниця Зоя Свєтова розповіла про зустрічі в колонії

ТАСС

Російська правозахисниця і журналістка Зоя Свєтова 14 серпня зустрілася у колонії Лабитнангі. Про результати зустрічі Свєтова повідомила у Facebook.

«Я бачила Олега Сенцова. Слава Богу, він живий. Посміхався і сміявся наді мною: я глухувата, а він тихо говорить і йому доводилося повторювати мені кілька разів одне і те ж. А це для нього не просто: швидко втомлюється. Він дякує всім за підтримку і допомогу. Коли я запитала його, що потрібно робити, Олег сказав: «Роби, що маєш. Я так роблю», — написала вона.

За словами Світловий, вона розмовляла з режисером дві години у присутності начальника колонії та ще двох співробітників в його палаті. За її словами, режисер знаходиться в «гарною і чистою» чотиримісній палаті.

За словами правозахисниці, режисер не планує припиняти голодування. Також Свєтова розповіла, що мета голодування Сенцова залишилася та ж: звільнення українських політичних вʼязнів з російських вʼязниць.

В серпні 2015 року російський суд визнав Олега Сенцова винним у створенні терористичної організації і в підготовці терористичних актів у Криму навесні 2014 року і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування, щоб привернути увагу до українських політвʼязнів, яких утримує Росія. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки всі вони не будуть звільнені.

13 серпня 120 європейських режисерів і культурних діячів поставили підписи під відкритим листом на підтримку Сенцова.