Російська влада не прийняла клопотання про помилування Сенцова

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Російська влада не прийняла клопотання про помилування Сенцова

glavcom.ua

Комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії (ЯНАО) відмовилася розглядати два клопотання про помилування політвʼязня Олега Сенцова, повідомляє Інтерфакс.

«Підтверджуємо, що в комісію з питань помилування надійшли два клопотання, але обидва - не від Олега Сенцова. Прохання про помилування має бути написано особисто Сенцовим, тому прохання не прийняті», — сказав представник прес-служби губернатора округу.

Клопотання від матері Сенцова і архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента (Українська православна церква Київського патріархату) були написані на імʼя президента Росії, проте з адміністрації президента їх перенаправили в комісію з питань помилування в ЯНАО.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в середу заявив, що звинувачення в тому, що влада Росії ігнорують прохання помилувати Сенцова безпідставні: «Вживати фразу «відмовили в помилування», напевно, некоректно з юридичної точки зору, тому що не було прохання про помилування».

У свою чергу керівник міжнародної правозахисної організації «Агора», юристи якої захищають режисера, Павло Чиков заявив, що Сенцов не буде просити про помилування.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин. Родичі та адвокат Сенцова заявляють про серйозне погіршення стану його здоровʼя.

На минулому тижні український омбудсмен Людмила Денисова опублікувала в Facebook фотографії Сенцова з російської колонії. Російська сторона також пообіцяла надіслати відео розмови з Сенцовым, але досі воно не оприлюднене.