Туреччина відмовився звільнити американського пастора Брансона. Через нього Вашингтон і Анкара почали торгову війну

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Туреччина відмовився звільнити американського пастора Брансона. Через нього Вашингтон і Анкара почали торгову війну

hurriyetdailynews.com

У Туреччині суд Ізміра відмовився помʼякшити запобіжний захід пастору з США Ендрю Брансону і випустити його з-під домашнього арешту. Про це пише Hürriyet.

14 серпня адвокат Брансона Джем Халавурт подав заявку на апеляцію, суд розглянув її і вже на наступний день відмовив. Кримінальний суд Ізміра направив клопотання Халавурта у Вищий суд.

Брансон живе в Туреччині вже більше двох десятиліть. Влада країни звинувачує його в допомозі прихильникам американського пастора Фетхуллаха Гюлена, який нібито керував спробою перевороту в 2016 році. Тоді було вбито 250 осіб.

Брансона також підозрюють у підтримці забороненої робочої партії Курдистану, яка визнана терористичною організацією Туреччиною та США

Справа проти Брансона стала спусковим гачком в натягнутих відносинах між Туреччиною та США. Вимагаючи звільнення пастора, Вашингтон ввів проти Анкари економічні та політичні санкції.

2 серпня США ввели санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхамита Гюля і глави МВС Туреччини Сулеймана Сойлу. Їм заборонено вʼїзд в США, а їхні американські активи підлягають заморожуванню. А 10 серпня Дональд Трамп в два рази підвищив мита на сталь і алюміній з Туреччини до 20% і 50% .

У відповідь 15 серпня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ввів мита на 22 найменування товарів із США, серед яких легкові автомобілі, алкоголь, листовий тютюн, рис, вугілля та електронна техніка з США.