«Це серйозний виклик Україні». Омелян назвав кількість аварійних мостів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Це серйозний виклик Україні». Омелян назвав кількість аварійних мостів

Twitter Денис Казанський

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що з шести тисяч мостів, які знаходяться на балансі «Укравтодору», тисяча знаходяться в аварійному стані і ще 2,5 тисячі потребують ремонту.

«На балансі Укравтодору після проведеної реформи з 1 січня цього року перебуває близько 6 тисяч мостів, з них тисяча - в аварійному стані і ще 2,5 тисячі вимагають ремонту. Це серйозний виклик країні, так як ці мости більшою мірою є стратегічними, які поєднують не просто населені пункти, а й цілі магістральні напрямки в країні», - наголосив він в ефірі телеканалу «112 Україна».

Міністр також додав, що ще близько 10 тисяч мостів знаходяться на балансі областей і міст.

За його словами, цього року передбачено капітальний ремонт 45 мостів в рамках програми відбудови мостової інфраструктури України. На це буде витрачено 2,3 млрд гривень.

Омелян зазначив, що протягом минулих двох років капітального ремонту зазнали понад 60 мостів, ще 200 мостів - поточного і середнього ремонту.

Загалом, за його словами, програма відбудови українських мостів до 2022 року передбачає інвестиції в розмірі $1 млрд, тобто 25 млрд гривень.

«З 1 січня ми отримали Дорожній фонд - це 32,5 млрд гривень виключно на дорожню галузь. Наступного року ця сума буде збільшена до 75% акцизу з пального . Це буде близько 50 млрд грн. У 2020 році 100% акцизу піде в Дорожній фонд, що означає більше 65 млрд грн фінансування на дороги і мости, починаючи з 2020 року», - наголосив міністр.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко наголосив, що 75 мостів та шляхопроводів Києва потребують капітального ремонту. Зокрема, днями розпочинається капітальний ремонт Шулявського мосту, який триватиме близько півтора роки.

14 серпня близько полудня в італійському місті Генуя стався обвал автомобільного мосту через річку Польчевера. Внаслідок катастрофи утворилося провалля довжиною у двісті метрів. На момент обвалення на мості знаходилися десятки автомобілів з людьми. Загинуло понад 35 осіб, серед яких троє дітей. Також постраждали двоє українців.

Ця катастрофа стала національною трагедією для Італії. Влада Італії поклала всю відповідальність за обвалення моста Моранді на компанію Autostrade per lʼItalia, яка займається управлінням та утриманням автодоріг країни. Компанії загрожує штраф у 150 млн євро.