Трамп зняв обмеження на кібератаки проти ворогів США

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Трамп зняв обмеження на кібератаки проти ворогів США

nnm.ru

Президент США Дональд Трамп скасував директиву, прийняту його попередником Бараком Обамою, про використання кіберзброї відносно супротивників країни. Про це, з посиланням на джерела в адміністрації, пише The Wall Street Journal.

Трамп підписав указ про скасування класифікованих правил, відомих як Директива 20 президентської політики, які забороняли США використовувати кібератаки, спрямовані проти іноземних ворогів.

Передбачається, що скасування Директиви сприятиме проведенню військових операцій, а також запобігатиме іноземному втручанню у вибори і розкраданню інтелектуальної власності. Співрозмовник видання з адміністрації назвав це рішення «наступальним кроком вперед».

За даними джерел, рішення Трампа означає ослаблення обмежень на кібератаки, але ще невідомо, чи затверджені нові правила. Джерела відмовилися коментувати це питання, посилаючись на секретність.

Директива, відома як Presidential Policy Directive 20, була прийнята в 2012 році адміністрацією Барака Обами і регламентувала діяльність американських відомств у разі застосування кібератак проти ворогів країни.

Документ було засекречено, поки в 2013 році екс-співробітник Агентства національної безпеки Едвард Сноуден не оприлюднив низку секретних матеріалів, які стосувалися роботи спецслужб США і Великобританії.

Рішення посилити захист у кіберпросторі прийняли на тлі звинувачень про втручання Росії у президентські вибори США в 2016 році і спробах втрутитися в майбутні вибори до Конгресу у 2018 році.

Нещодавно ізраїльська компанія з кібербезпеки Cybereason заявила, що розкрила методи та інструменти, які російські хакери використовують для атак на підприємства з критичною інфраструктурою, зокрема на енергетичні мережі України, США і Великобританії.

У США також заарештували трьох українців, підозрюваних у причетності до хакерського угрупування Fin7, яке атакувала сотню компаній в США, а також компанії у Великобританії, Австралії та Франції.