Верховний суд дозволив судити помічників «ЛДНР» за тероризм попри те, що ця організація не визнана терористичною

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Верховний суд дозволив судити помічників «ЛДНР» за тероризм попри те, що ця організація не визнана терористичною

facebook.com

Верховний суд постановив, що притягувати осіб до кримінальної відповідальності за тероризм можна без рішення органів державної влади про те, що та чи інша діяльність є терористичною, йдеть у повідомлені ВС.

В чому питання?

15 лютого 2017 року Дзержинський міський суд Донецької області виніс вирок у справі проти колишньої диспетчерки служби таксі Торецька Олесі Мартинової. Мартинову звинувачували в тому, що в липні—серпні 2015 року вона через знайому, яка перебувала в окупованій Горлівці, передавала інформацію про маршрути, розташування військової техніки та військовослужбовців, чисельність підрозділів Збройних Сил України.

Слідство висунуло їй обвинувачування у сприянні діяльності терористичній організації (ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу). Але суд перекваліфікував її дії на «заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій шляхом надання інформації» (ч.1 ст. 256 Кримінального кодексу). Суд виходив з того, що відсутнє будь-яке рішення суду або нормативний акт, яким «Донецька народна республіка» визнана терористичною організацією. Апеляційний суд Донецької області погодився з цим аргументов і 10 травня 2017 року залишивши вирок без змін.

Що вирішив Верховний суд?

На думку ВС, апеляційний суд не врахував, що поняття «терористична організація» визначено законом «Про боротьбу з тероризмом» і статтєю 28 Кримінального кодексу. Терористична організація — вид злочинної організації, створеної для тероризму. Якщо під час кримінального провадження виявлені ознаки терористичної організації, визначені законом, можна визнати терористичною і діяльність. Для цього не потрібне окреме рішення суду чи органу влади.

Також Верховний суд підкреслив, що у зверненнях до міжнародних організацій Верховная Рада називала «ДНР» терористичною організацією.

Чому це важливо?

Хоча в Україні право не є прецедентним, суди різних інстанцій можуть керуватися рішеннями Верховного суду, коли виносять свої ухвали. Тобто це рішення має зняти питання, чи вважати терористами тих, хто співпрацює з «ЛДНР». Також, фактично, для судової практики воно визначає ці організації як терористичні, хоч на держаному рівні вони такими не визнані.